fbpx

Ögon, strupe, skrev och knä – om du måste försvara dig!

Överfall och trakasserier blir allt vanligare, en utveckling som är mycket sorglig för oss tjejer. Vi behöver tänka på vår säkerhet på ett helt annat sätt idag än tidigare. Många av oss har behov av att lära sig självförsvar. Om du utsätts för ett överfall är det viktigt att du försöker avstyra våldet så fort som möjligt. Med armar, armbågar, knän och fötter är du starkare än du tror. Sikta på områden på mannens kropp där det finns liten muskulatur såsom, ögon, strupe, skrev och knä. Slå, bit, riv, klös och sparka – allt är tillåtet.

Ögon

Att attackera ögonen är väldigt effektivt. Om du har händerna fria så tryck ett eller flera fingrar mot ögonen med all din kraft. För att åsamka skada behöver du trycka in ögongloberna långt in i ögonhålan alternativt riv med naglarna i ögonen. Är effektivt om förövaren är så nära att det är svårt att slå.

Strupe

Slag mot strupe och hals är smärtsamt och kan även orsaka medvetslöshet.

Skrev

En förövare kan förvänta sig att en attack mot sitt skrev men får du in en fullträff orsakar den stor smärta och ev. medvetslöshet. Slå med öppen/knuten hand eller med armbågen. Sparka med fotens ovansida eller med vristen rakt upp mot skrevet.

Knä

En spark mot knät kan ge stor skada. Det krävs inte mer kraft än hos en 11-åring för att skada ett knä allvarligt. En förövare som har fått sin knäskål ur led är inte speciellt rörlig.

 

Genom att vara aktiv och inte ge upp lyckas du förhoppningsvis med att skada förövaren så pass att han inte kan fortsätta överfallet.

Skrik allt vad du kan och ropa på hjälp. Genom att skrika frigör du adrenalin i din kropp, det gör att dina sinnen skärps, du blir starkare och din reaktionsförmåga ökar. Någon i närheten kan höra dig eller så skräms förövaren av allt väsen du för och kanske ger upp tankarna på att fortsätta.

80% av tjejerna som gör motstånd, skriker och försöker springa därifrån klarar sig ur ett överfall. Det är alltid bra att försvara sig, inte minst för sin egen självkänsla. Tjejer som har utsatts av överfall och inte har kämpat emot skuldbelägger sig ofta efteråt och kan i värsta fall drabbas av PTSD syndrom.

Nödvärn

Om du blir attackerad har du rätt att försvara dig s.k. Nödvärn. Tänk på att du kan bara utöva nödvärn som står i proportion till angreppet som du blir utsatt för. Ju mer våld som används, ju mer våld får du använda för att försvara dig. Så snart överfallet upphör så upphör nödvärnsrätten. Använd så lite våld som möjligt för att avvärja ett överfall.

femaleSafe erjbuder självförsvarsprodukter som kan hjälpa dig i en situation som denna. Våra produkter hittar du i vår shop 

Läs gärna några av våra andra artiklar:

Den här webbplatsen använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen. Godkänd genom att klicka på 'Acceptera' knappen.