fbpx

Därför skvallrar du och därför bör du sluta

Det sägs att 60% av alla konversationer involverar skvaller på ett eller annat sätt. Det finns många skäl till att vi skvallrar, en del skäl är mer oskyldiga än andra. Ibland kanske vi rentav gör det omedvetet. När någon får reda på hon är ”snacket på stan” kan det vara oerhört sårande och skadligt. Det är också vanligt att den det skvallras om inte får reda på det men vill du slippa höra skvaller om dig själv – sluta då att skvallra om andra.

 

”Great minds discuss ideas; average minds discuss events; small minds discuss people.”

     Eleanor Roosevelt, American First Lady 1933- 1945                                                            


Definition på skvaller:

Skvaller är tomt prat eller rykten, särskilt om andras personliga eller privata angelägenheter.

8 skäl till att vi skvallrar:

1. För att bryta isen
Kanske har du träffat en ny bekantskap och det enda ni har gemensamt är en vän till er båda. Enklaste sättet att bryta isen är att småprata eller skvallra om er gemensamma vän. Genom att skvallra lär man känna varandra.

2. Att hänga med i vad som händer
Om du bor i en liten stad där de flesta känner varandra så kan skvallra vara ett sätt att hålla koll på dem som bor i stan. Om personen du pratar om dessutom är väldigt privat och håller sig för sig själv är kanske enda sättet att få veta något om dem är kanske genom att lyssna på skvallret.

3. För att passa in
Kommer du på dig själv att skvallra då och då för att passa in i gänget. Om du umgås med människor som gillar att småprata och skvallra om andra är risken stor att du kommer att göra det också. Din önskan om att bli accepterad kan uppväga din önskan att göra rätt. Att skvallra kan vara det enda sättet att komma nära dina vänner och skapa en tillhörighet i vängruppen.

4. Att må bättre
Mår du bra av att skvallra om andra? Att jämföra sig med andra som har det sämre kan få dig att må bättre. Även om du inte vill erkänna att du skvallrar kan det kännas tröstande och tillfredställande att prata illa om någon du ogillar.

5. Att återta makten
Har du skvallrat om någon du känt dig avundsjuk på? När du stöter på någon som du anser är bättre än du på något sätt, kanske är de mer attraktiva eller mer populära eller mer intelligenta. Du kan då känna ett behov av att trycka ned dem. Du kanske skvallrar om dem eftersom du omedvetet tror att det kommer ge dig makten tillbaka. Skvallrandet kan få dig att känna dig överlägsen den du känner dig avundsjuk på.

6. För att fördriva tiden
Slutar det med att du och dina vänner skvallrar om någon när ni inte har något annat för er? Det är trots allt ett enkelt men underhållande sätt att få dig och dina vänner intresserade och engagerade. Skvallret kan skapa drama och spänning vilket kan vara välkommet om det inte händer så mycket. Det är en rolig men skadlig distraktion.

7. Att känna sig närmare andra
Har din vän inlett eller avslutat ett förhållande. När detta händer har du för vana att skvallra om de människor du bryr dig om och prata bakom deras rygg? De som inte vet hur man kommunicerar på ett sunt och ärligt sätt kan lätt börja skvallra i stället. Det kan också vara ett sätt att fråga allt de har varit nyfikna på, men som det skulle skämmas att säga.

8. Att hålla andra ansvariga
Du skvallrar för att hålla andra människor ansvariga. De som inte gillar att lösa konflikter eller konfrontationer kan släppa ut sina känslor genom att skvallra om dem i stället. Det kan vara ett sätt för att öppna upp och vädra dina klagomål om någon som hade gjort dig upprörd utan att konfrontera dem direkt.

Just på grund av dessa skäl bör du inte skvallra

A. Om folk inser att du skvallrar så är det till slut ingen som vill eller vågar prata med dig. Skvallrar du om någon till dina vänner så är sannolikheten stor att du även skvallrar om dina vänner också.

B. Risken är att den person du försöker dra in i ett skvaller kan känna sig väldigt obekväm. De kommer inte vilja umgås med dig om allt du gör är att klaga på människor, situationer eller saker och dessutom skvallrar om någon som inte kan försvara sig. Din trovärdighet får sig en törn, kan man verkligen lite på ditt omdöme och vad du säger.

Kommer du ihåg den här barnramsan?

När jag var liten och någon skvallrade, då brukade vi andra peka finger åt den som skvallrade och sjunga den här barnramsan. 

Skvallerbytta bing bång
Skvallerbytta bing bång,
går i alla gårdar,
slickar alla skålar
när han/hon kom till prästen
fick han/hon smäll på käften

Relaterade artiklar:

Den här webbplatsen använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen. Godkänd genom att klicka på 'Acceptera' knappen.