fbpx

Ditt skrik kan bli din räddning!

När skrek du sist? Själv kan jag inte minnas när jag skrek sist, visst har jag gett ifrån mig ett rytande åt mina barn när det vägrat att plocka upp efter sig. Nej, jag menar ett skrik där jag fyller mina lungor med luft och använder hela min röstpotential för att få till det högsta skrik jag kan. Ungefär som Ronjas vårskrik fast ett skrik som säger ”mig rör du fan inte”.

Visste du att när du skriker ordentligt frigör du adrenalin i din kropp? Adrenalinet gör att du:

  • Tappar uppfattningen om vad som sker runt omkring dig. Hjärnan försöker endast fokusera på att du ska klara dig undan det du upplever som hotfullt.

  • Per automatik väljer din hjärna ut de sinnen som är mest användbara för att undanröja hotet. Inaktivering av hörseln är vanligt om du inte har behov av den. Du slutar höra för att kunna se bättre.

  • Dina pupiller vidgas för att kunna släppa in mera ljus så att du kan se bättre.

  • Dina blodkärl utvidgas och hjärtfrekvensen ökar. Det sker för att pumpa mer blod så att mer syre når dina muskler. Det gör att du blir starkare och att reaktionsförmågan ökar.

  • Höga doser av dopamin och smärtstillande endorfiner frigörs vilket gör att du inte kommer att känna smärta om du blir skadad.

Förutom att skriket frigör adrenalin i din kropp kan det förhoppningsvis skrämma iväg en förövare utan att du kommer till skada. För säkerhetsskull bär gärna med dig ett överfallslarm

Om du är ovan vid att skrika kan du ostört öva upp din förmåga genom att skrika NEJ. Sannolikheten är betydligt större att du kommer att skrika i en överfallssituation om du har övat upp ditt skrikande – så låt skriket bli din räddning.

Relaterade artiklar:

Den här webbplatsen använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen. Godkänd genom att klicka på 'Acceptera' knappen.