fbpx

Yoga – en träningsform för läkning av PTSD

Är du en av dem som har drabbats av PTSD, Posttraumatiskt stressyndrom? Då kan Yoga vara ett viktigt hjälpmedel för att påbörja läkning av dina innersta sår. Kvinnor som har drabbats av ett trauma t.ex. sexuella övergrepp, misshandel eller överfall löper stor risk att drabbas av PTSD. Yogainstruktören, Jennie Liljefors vet av egen erfarenhet hur effektiv och helande yoga är. Som 15-åring blev hon utsatt för en gruppvåldtäkt som satte djupa spår.


Vad är trauma?

Trauma är en eller flera incidenter, fysiska som psykiska, som vi drabbas av när vi inte har något val. Det kan vara en händelse som innebär livsfara, en allvarlig kränkning av vår integritet eller om vi tvingats till att utföra något mot vår vilja. När vi utsätts för trauma slås vår känsla av säkerhet ut. Ingen människa är immun mot traumatiska upplevelser men vi kan läka.

”Yoga kan hjälpa oss att läka på en själslig nivå om vi varit med om ett trauma” säger Jennie Liljefors


Vi har en fantastisk förmåga till återhämtning

Yogan används ofta som ett komplement till en annan terapiform. De som söker sig till yogan kommer av olika skäl, det kan vara stressiga perioder, jobbiga minnen som bitit sig fast eller en känsla av att inte vara i balans, en ständig oro utan harmoni. Själva läkningsprocessen ser olika ut för varje individ och yogan hjälper oss när vi:

  • Gör andningsövningar – där vi kan finna andrum och ro samt skapa plats för oss själva. När vi vänder oss inåt hittar vi lättare tillbaka till kärleken till oss själva och till livet.
  • Utövar medveten närvaro – där vi lär oss acceptera och försonas med oss själva, så att vi når ett mjukt och kärleksfullt sätta att vara i vår egna kropp.
  • Utövar positioner som är synkroniserade med andningen. Det hjälper oss släppa på spänningar, bli av med negativ stress, stäng av vårt inre alarmsystem. Lätta på instängda känslor som hjälplöshet, rädsla och oro.


Jennie har skrivit en bok om hur yoga kan hjälpa med läkning efter trauma ”Healing Yoga – Den läkande kraften

Där kan du fördjupa dig mer i ämnet och ta del av helande övningar.

 

 

Instruktör och inspiratör

Jennie är i sin bok öppen med sin historia och om hur hon som 15 åring blev utsatt för en gruppvåldtäkt på en strand i Frankrike. Jennie beslöt sig för att ingen skulle få veta. Hon förträngde händelsen och förövarens skuld blev hennes skam. Efter 5 år drabbas Jennie av en panikångestattack som fick henne att inse att hon borde söka terapihjälp. Av en slump deltog hon på en yogalektion och det blev början till läkning för Jennie. Sakteliga kunde hon känna sig hel igen.

Sedan många år driver Jennie yogastudion Altromondo Yoga i Stockholm.

Källor:
yogobe.com
altromondoyoga.com
Healing Yoga.-Den läkande kraften

Läs en av våra andra artiklar om PTSD:

Den här webbplatsen använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen. Godkänd genom att klicka på 'Acceptera' knappen.