fbpx

Unga tjejer pressas till hårt sex!

Det är inte lätt att vara tonåring, hormoner som rusar runt och påverkar kropp och knopp. Frigörelsen från föräldrarna är i full gång och tjejerna pendlar mellan barn och vuxenliv. Mitt i denna berg- och dalbana skall de pröva och utforska sin sexualitet. Nu larmar gynekologer och barnmorskor om att unga tjejer utsätts för s.k. hårt sex, vilket kan ge fysiska skador och även psykiska problem på sikt.

Både unga tjejer och killar ser på porr och ofta får de porr till sig via nätet. Att det är lite förbjudet gör det hela bara mer spännande. För unga utan erfarenhet och guidning av oss vuxna, får de lätt en snedvriden syn på sex. En film som förskönar hårt sex är ”365 Days”, en Netflix film som har fått stor genomslagskraft. Många unga har inspirerats av denna och liknande filmer och försöker att efterlikna sin egen sexakt med det som utspelar sig i filmen.

Sex är i sin bästa version en kärleksfull akt mellan två personer som i samspel och kommunikation ger varandra ömsint njutning. Inte den hårda och brutala akten där killen dominant penetrerar en undergiven tjej. Unga killar uttrycker att det förväntas av dem att de antar en styrande och hårdhänt roll i sexet och tjejerna har fått bilden av det är så det skall gå till och ser det inte som ett övergrepp.

Exempel på hårt sex:

 • Strypsex
 • Smisk och slag
 • Dragen i håret
 • Knytnäve pressas mot magen
 • Oralsex där tjejen nästan kräks

Exempel på skador:

 • Ont vid samlag, vestibulit
 • Skador och blödningar i underlivet
 • Skador och infektioner i analöppningen

Förutom de fysiska skadorna som kan uppstå är det många unga tjejer som vittnar om att de har fått psykiska besvär efter hårt sex.

Råd till unga tjejer:

 • Ifrågasätt porren, hur verklighetsbaserad är den?
 • Samtycke krävs (samtyckeslag). Inget samtycke – inget sex!
 • Ställ frågan till din sexpartner – Vad tycker du är skönt?

Sex skall vara en njutning för båda parter, är det inte skönt, avbryt och säg ifrån. Om du har blivit utsatt för hårt sex och har fått skador fysiska eller psykiska, tveka inte att kontakta din lokala ungdomsmottagning för stöd och hjälp.

Sexualundervisning

I den pågående debatten har skolans sexualundervisning synats och den generella uppfattningen är att undervisningen inte har följt med i utvecklingen och anpassats till ungdomarnas frågor och funderingar kring sex. Undervisning fokuserar mycket på val av preventivmedel och hur man blir gravid. Här finns ett behov av att förnya utbildningen i sig men också bjuda in till en dialog med ungdomarna där de fritt kan ställa frågor utan att skämmas eller känna sig förlägna.

Oavsett sexform – Stay Safe med säkert sex!

Källa:
TV4 Porrlarmet
RFSU Hårt sex debatten

Relaterade artiklar:

Den här webbplatsen använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen. Godkänd genom att klicka på 'Acceptera' knappen.