fbpx

Dickpics – pojkstreck eller brott?

Fenomenet med att killar sänder dickpics dvs. bild på sin penis till bekanta och obekanta tjejer är något som håller i sig och som dessutom verkar bli vanligare. ”Det är lika oförskämt och olagligt att blotta sig för främmande människor som det är att sända dickpics till människor som inte har bett om det”. Det räcker med att bilden mottas utan samtycke för att de ska räknas som ett brott som kan leda till böter eller fängelse.


Varför sänder killarna dickpics?

Den vanligaste orsaken till att killarna blottar sig digitalt är det klassiska ”kolla på min penis”. Killen som sänder bilden är bara ute efter en chockreaktion, eftersom det helt enkelt tänder dem. Att dölja sig bakom en skärm utan att behöva ta ansvar för mottagarens reaktion gör det hela väldigt lättvindigt och lite säkert.

En annan orsak tros vara klumpiga försök att skapa kontakt med en tjej de kanske är lite extra förtjust i, en slags grov flört som förhoppningsvis skall leda till något mer. Det är sällan som dessa bilder mottas med någon större förtjusning av tjejerna men det är dessvärre få som anmäler. Att få dickpics är idag så pass vanligt att det för många tjejer inte ens uppfattas som ett brott. Ej heller killarna verkar ha koll på att deras handling är olaglig, det är allas ansvar att sätta sig in i lagen, 6 kap 1 § 2 st Brottsbalken.

Vad krävs för att få sända dickpics?

För den kille som absolut inte kan avstå från att sända dickpics finns det en lösning och den lösningen heter samtycke. Precis som vid alla sexuella handlingar så måste man även här först fråga om den tänkta mottagaren vill motta bilderna.

Vad bör du göra om du mottar en dickpic?

Skulle du ha oturen att få en oönskad dickpic kan du välja hur du vill reagera och agera. Att hänga ut killen genom att sända bilden till hans vänner eller föräldrar kan ju säkert kännas som en bra hämnd där och då men det är ovisst om det verkligen får kille att sluta med beteendet gentemot dig eller mot andra. Om du polisanmäler är chansen däremot betydligt större att du lyckas sätta stopp.


1. Ta en skärmdump
2. Polisanmäl genom att ringa 11414 eller besök en polisstation.

Om fler anmäler så belyses problemet och det är först då det finns en möjlighet till förändring.

 

Relaterade artiklar:

Den här webbplatsen använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen. Godkänd genom att klicka på 'Acceptera' knappen.