fbpx

Första kärleken kan vara så underbar och så våldsam

Att vara kär är en underbar och jobbig känsla på en och samma gång med hjärtklappning och fjärilar i magen. Själv minns jag min första kärlek med förundran och förfäran. Jag utsattes för psykisk misshandel där hans ord var lag. Jag förlöjligades ständigt inför familj, vänner och arbetskollegor, med en slags löpande uppdatering om vad jag gjort för något tokigt sedan sist vi sågs. Välkryddade historier som hade väldigt lite med verkligheten att göra. Om vi bråkade så lyckades han alltid få det till att det bara var mitt fel och att jag borde be om ursäkt. Jag bad om ursäkt i fyra år.

En dag bestämde jag mig för att om jag inte ansåg att jag hade något att be om ursäkt för så skulle jag inte heller göra det. Det dröjde inte länge innan nästa bråk utbröt och jag möttes av *”the silent treatment”, jag förstod att det här kommer inte att gå över på några timmar, ens dagar. Vi bodde under samma tak men vi levde helt separata liv, exempelvis om han kom hemifrån jobbet innan mig så lagade han mat till sig själv och jag fick fixa eget. Det var psykiskt jobbigt att inte ge efter och be om ursäkt men jag stod på mig och försökte umgås med vänner och familj så mycket det bara gick under den här perioden. Efter tre veckor bad han om ursäkt och plötsligt hade maktbalansen förskjutits till min fördel. Det här var början till slutet, kort därefter gjorde jag slut och det var som om ett stort berg hade lyfts från mina axlar, en sån lättnad, en sån lycka.

Om den psykiska misshandeln till slut hade övergått till fysisk misshandel kan jag bara spekulera i men min intuition fullkomligt skrek till mig:

”Lämna honom”

Olika typer av våld

I ett första förhållande är det inte lätt att veta vad som är sunt och inte, utan erfarenhet och kanske ingen att anförtro sig åt. En tumregel när man går in i en ny relation är att den skall bygga på ett jämlikt kompromissande. Det är inte bara en av parterna som skall behöva ge upp allt. Våld som du kan utsättas för kan vara psykiskt, fysiskt eller sexuellt. Det är vanligt att bli utsatt av en blandning av de olika typerna. Det fysiska våldet brukar komma senare i en relation som en följd av det psykiska våldet.

Nedan finns några varningssignaler du bör var uppmärksam på hos din partner:

  • Din partner är svartsjuk och kontrollerande och kollar dina sms och mejl utan din tillåtelse.
  • Din partner surar när du vill göra något som hen inte vill.
  • Din partner pratar nedlåtande till och om dig vilket får dig att känna dig som en dålig person.
  • Din partner hotar dig på olika sätt, att lämna dig, att lägg ut mindre gynnsamma bilder på dig på nätet, göra dig eller någon du bryr dig om illa.
  • Din partner gillar inte dina vänner och kräver att du slutar att umgås med dem.
  • Du anpassar dig till din partner och vad hen tycker om att göra och umgås med hens kompisar.
  • Du tycker att det är obehagligt när din partner blir sur och gör hen till viljes för att slippa diskussion.
  • Du tror att ingen annan kommer att bli kär i dig om förhållandet tar slut.

Visst kan det kännas nedslående att inte hittat den perfekta kärleken vid första försöket men med den här erfarenheten vet du i alla fall vad du inte vill ha i nästa relation ❤️.

*Silent treatment
Är en metod som misshandlaren använder för att straffa dig för någonting som du har gjort. Avsikten är att på detta sätt kunna kontrollera dig och få dig att känna sig oälskad, oviktig, inte värd nåt, ingen att bry sig om. Misshandlaren bemöter dig med tystnad, avstånd, ignorering, apati, kyla och ignorans. Det här är den värsta sortens känslomässiga övergrepp och är överlag mycket värre än den fysiska misshandeln.

Bästa sättet att bemöta silent treatment är att inte ta något initiativ till kontakt, be om ursäkt eller ge misshandlaren någon som helst uppmärksamhet. Ge inte misshandlaren möjlighet att kontrollera dig.

Läs relaterade artiklar:

Den här webbplatsen använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen. Godkänd genom att klicka på 'Acceptera' knappen.