fbpx

Försvarsspray det lagliga alternativet till Pepparspray!

När jag först började leta efter en självförsvarsprodukt till mig själv var pepparspray det första jag kom att tänka på, det andra var… men visst är det olagligt? Jo visst är det så. Pepparspray jämställs med skjutvapen i Sverige och går under vapenlagen 1 kap. 3 § e. Du får alltså inte inneha pepparspray utan tillstånd av polisen, se vapenlagen 2 kap. 1 §.

Personligen tror jag att du har svårt att hitta en seriös svensk leverantör som säljer pepparspray. Det går att föra in pepparspray i Sverige men det kräver införsel tillstånd som utfärdas av polismyndigheten. Tillståndsgivningen är mycket restriktiv. I andra länder är pepparspray oftast laglig t.ex i Tyskland och USA och där är den vanlig och finns i olika styrkor.

I och med att det är förbjudet att inneha pepparspray är det än mer olagligt att använda den. Skulle du bli tvingad att använda pepparspray till ditt försvar är risken stor att det inte bara är förövaren som åtalas för misshandel utan även du.

Det finns ett lagligt alternativ till pepparspray och det är s.k. Försvarsspray. Det som främst skiljer produkterna åt är innehållet, funktionen är oftast likartad. Pepparsprayen innehåller oftast ett chilipeppar extrakt. I de lagliga försvarssprayerna är de vanligaste ämnena isopropylalkohol och mentol. Det finns även färgglada och illaluktande sprayer, vars syfte är att märka angriparen.

Funderar du på att köpa en försvarsspray var uppmärksam på att produkten inte innehåller något av följande 8 ämnen, speciellt om du köper den utomlands.

• Ortoklorbensylidenmalononitril (CS)
• Kloracetofenon (CN)
• Extrakt av peppar (OC)
• Syntetiskt capsaicin (PAVA)
• Allylisotiocyanat
• Pelargonsyramorfolid
• Kloraceton
• Bromaceton

FemaleSafe marknadsför och säljer endast lagliga försvarssprayer tillverkade i Sverige av företaget Plegium. Dessa försvarssprayer innehåller högkoncentrerad mentol som är kraftigt ögonirriterande och förblindar tillfälligt angriparen så att du kan sätta dig i säkerhet. Tester visar att effekten av mentol har likvärdig effekt som pepparspray. Vi säljer tre olika varianter BASIC, COMBO och SMART.

Läs mer om våra lagliga försvarssprayer

Relaterade artiklar:

Den här webbplatsen använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen. Godkänd genom att klicka på 'Acceptera' knappen.