fbpx

Neandertalare i kritstrecksrandigt

När #metoo briserade 2017 fick det enorma följder världen över. Kvinnor vågade berättade om sina erfarenheter av övergrepp och mäns maktmissbruk kom fram i ljuset. Men är ett nedärvt mansbeteende generation från generation lätt att bryta? Min erfarenhet är att det sexuellt kladdiga beteendet verkar ske på ren reflex. Själv fick jag en rejäl överraskning en helt vanlig dag på kontoret.

Företaget jag jobbade på hade bjudit in en reklambyrå för att visa sin pitch för ett planerat uppdrag. Byråns kvinnliga VD deltog i presentationen. När Metoo drog igång var hon en av de drivande krafterna för att uppmärksamma och hantera problematiken inom kommunikationsbranschen genom metoo-uppropet #sistabriefen.

Jag, mina kollegor och deltagare från reklambyrån satt samlade runt ett konferensbord. Jag satt bredvid min kollega, en man i högre chefsställning och helt utan förvarning så lägger han sin arm om mina axlar. Jag blev helt chockad och visste inte riktigt hur jag skulle reagera. Där satt vi på ett affärsmöte och av någon anledning så vill denna man markera äganderätt, en man som jag är bekant med men inte någon som jag har en närmare privat relation med.

”När jag såg reklam VD´ns blick fylld av avsmak och bestörtning, ville jag bara att golvet skulle öppna sig under mig och sluka mig hel.”

Min chef som satt mitt emot reagerade på beteendet i sig och noterade också byrå VD´ns reaktion. Efter mötet fick jag frågan om jag ville anmäla incidenten till HR. Jag berättade att jag tyckte att händelsen var både obehaglig och pinsam men att jag inte ville anmäla.

Så här i efterhand har jag funderat över händelsen och lekt med tanken, vad skulle hänt om jag hade reagerat annorlunda där och då? Exempelvis demonstrativt tagit bort hans arm eller protesterat högljutt. Kan tänka mig att det hade blivit oerhört pinsamt för mannen ifråga.

Lyckligtvis har jag sluppit närmanden från denna man efter detta.

Relaterade artiklar:

Den här webbplatsen använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen. Godkänd genom att klicka på 'Acceptera' knappen.