fbpx

Förhindra att du blir utsatt för hämndporr

Det blir allt vanligare att kvinnor utsätts för hämndporr vid eller efter ett uppbrott med en partner. Hämndporr innebär att sexuella bilder och videor sprids i hämdsyfte. Oftast ligger det en hel del frustration och ilska bakom en sådan handling från den sårade partnern.

Att sprida hämndporr behöver inte alltid bero på sårade känslor och en önskan att hämnas utan skälen kan vara mer fåfänga än så. Inlägg av sexuell karaktär får oftast ganska stor uppmärksamhet och väcker engagemang hos läsarna i form av likes, kommentarer och delningar. Chanserna att bli straffad är små. Det finns även webbplatser som betalar uppladdaren för hämndporr och i värsta fall kan innehållet spridas vidare till betal porrsidor. Så om det inte vore nog med att få sina bilder och videor spridda, så kan i värsta fall uppladdaren i tillägg tjäna pengar på dig och din kropp.

Vad blir konsekvenserna för den som blir utsatt?

Konsekvenserna står ofta i proportion till vilken spridning hämndporren får men det absolut värsta är den psykiska stress som den utsatta får utstå. Känslor av skam, maktlöshet och sorg kan börja dominera den utsattas liv. Det kan vara oerhört besvärade att se nakenbilder på sig själv på nätet. Att sen förklara bilderna för familjen är inte helt lätt och många undviker att nämna övergreppet. Om de väljer att anförtro sig till en nära vän är det heller ingen självklarhet att de får stöttning av omgivningen, de kan ofta mötas av åsikten att de får skylla sig själv.

Ett vanligt fenomen på nätet är att läsare börjar förfölja den utsatta som drabbas av nätmobbning vilket kan få katastrofala följder.

Det är ofta svårt att helt ta bort intimt material från nätet och det kan skada den utsattas rykte där en enkel Google sökning kan förstöra chanserna till en exempelvis en anställningsintervju.

Undvik att bli utsatt för hämndporr

Fota dig aldrig i intima situationer
Så länge det inte finns några tagna bilder så finns det heller inga bilder att behöva förklara för vänner och familj. Om någon annan tar en bild av dig, se till att personen raderar den.

Även om du inte delar bilder men har dem i din kamera så finns alltid risken att du blir hackad.

Skydda din identitet
Om du trots allt vill ta intima bilder av dig själv, skydda din identitet genom att exempelvis inte fota ditt ansikte eller andra specifika kännetecken. Inaktivera alla geo-taggningsalternativ på dina enheter. Ett enkelt sätt att bli av med all metadata skulle vara att ta en bild och sedan ta en skärmdump av bilden och publicera eller dela den.

Dela aldrig intima bilder eller videor
Dela aldrig intima bilder med någon, varken vän eller partner. Publicera inga bilder eller videor på Snapchat, Facebook, WhatsApp. Att skicka en bild innebär alltid en risk att den kan delas vidare utan ditt samtycke. Personen som du har sänt den till kan ju i sin tur bli hackad och bilden kan då spridas.

I en perfekt värld kan vi lita på vår vän och partner men statistiken visar tyvärr att det oftast just är dessa två som är hämndporrens förövare.

Var uppmärksam på din omgivning
När du befinner dig på ett offentligt evenemang, en klubb eller fest, var då uppmärksam på din omgivning. Vissa evenemang har fotograf på plats och med stor sannolikhet så har alla gästerna varsin smartphone. Vilken bild de än tar kan hamna online.

Vad skall du göra om bilder trots allt har läckt ut?

Om du har blivit utsatt för hämndporr kom ihåg att det aldrig är ditt fel att bilderna har delats vidare. Här är några tips på vad du kan göra:

Kolla upp i vilka länder bilderna spridits och vilka lagar som gäller
För att kunna polisanmäla brottet så bör du först kolla upp i vilka länder som bilderna har spridits och om möjligt hitta vilka lagar som gäller där. Om det är svårt att hitta information kan ett alternativ vara att ta hjälp av en advokat.

Enligt svensk lag sedan 2018 kan den som sprider hämndporr dömas för olaga integritetstvång eller grovt olaga integritetstvång.

Be webbplatser och sociala media att ta ned bilderna
Förutom att polisanmäla är det viktigt att du försöker ta ned bilderna från de aktuella webbplatserna så snart som möjligt. Börja med ursprungskällan där bilderna publicerades först, ofta länkas de vidare till andra webbplatser eller sociala media. När du kontaktar plattformarna, förklara kort och faktamässigt att bilderna bör tas ned då du inte har gett tillstånd att de sprids.

Ett användbart verktyg som hjälper dig igen borttagningsprocessen är Cyber Civil Rights Initiative´s Online Removal Guide

Pornhub är en webbplats där det ofta dyker upp hämdporr, här är kontaktformuläret där du anmäler borttagning

Numera finns det företag som hjälper till att spåra och ta bort bilder på nätet. Företagen har varit mest lyckosamma när det gäller att ta bort bilder från webbplatser och mindre lyckosamma när det gäller sociala media. Här kan du läsa vad du kan förvänta dig när du anmäler till olika plattformar

Är du minderårig?
Vanligtvis är den lagliga åldern för porr arton eller sexton år beroende på i vilket land du bor. Om du inte är i laglig ålder kan bilderna klassas som barnporr, ta då hjälp av dina föräldrar eller någon annan vuxen.

Webbplatser och sociala media brukar vara snabba att ta ned bilder när det rör barnporr, anmäl om borttagning görs så fort som möjligt.

Om möjligt polisanmäl det inträffade men tänk på att en sådan process kan vara svår och smärtsam. Säkerställ att du har vuxna/vänner med i processen som kan stötta och hjälpa dig.

På vilket sätt kan vi alla sätta stopp för hämndporr?


Lägg aldrig ut bilder på andra på nätet utan deras tillstånd, oskyldiga eller intima bilder.


Om du stöter på hämndporr, sprid inte vidare på sociala media eller i online grupper.


Ogilla andras beteende när de delar vidare hämndporr. Det är varken är tufft eller roligt.

Relaterade artiklar:

Källa: Wikipedia samt vpnoverview.com

Den här webbplatsen använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen. Godkänd genom att klicka på 'Acceptera' knappen.