fbpx

Lustgas som berusningsmedel

Att unga berusar sig med lustgas låter ju helgalet men hur galet det än låter så är det ett faktum. Var fjärde gymnasieelev i årskurs två har prövat lustgas. Gasen är inte olaglig och den finns lättillgängligt att köpa bl.a. via nätet. Användandet är inte riskfritt, det kan ge syrebrist och nervskador.

Laughing gas

Lustgas är en färglös gas som luktar sött och har det kemiska namnet dikväveoxid. På engelska kallas lustgas för laughing gas, skrattgas, vilket är en bra beskrivning på den effekt som lustgas ger. Berusningen är intensiv och kortvarig. Men skrattar bäst som skrattar sist, upprepad användning övertid är farlig. Det är när kroppens B12 reserver börjar brytas ned som komplikationer kan uppstå. Det finns extrema fall där ungdomar har blivit rullstolsbundna, utvecklat psykoser eller har drabbats av stroke. Lustgasen är dock helt ofarlig när den används vid enstaka tillfällen i exempelvis vården.

Snart i din brevlåda

Nätföretagen lovar snabb leverans och lustgasen marknadsförs som en partydrog med budskap såsom ”Köp billig lustgas online” eller ”Använd lustgas istället för andra berusningsmedel – det är helt lagligt”. Ballonger och gräddbehållare används för inandning av lustgasen.

Polisen är maktlös

Polisen är orolig att användandet bland unga leder till missbruk och en negativ spiral i livet. Vanligt är att man känner oro eller ångest och kanske kommer efter i skolan. Att tänja ytterligare på gränserna och pröva narkotika kan vara lockande. Då lustgasen inte är narkotikaklassad har polisen svårt att ingripa. Vanligast är att socialtjänsten (14 kap. 1 c § SoL) och vårdnadshavare kontaktas vid de tillfällen då polisen träffar på personer som använder lustgas.

Källa: Polisen

Relaterade artiklar:

Den här webbplatsen använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen. Godkänd genom att klicka på 'Acceptera' knappen.