fbpx

Träna upp din självkänsla

Om du inte anser dig själv vara värd att försvara, då kommer du inte att försvara dig fullt ut om du hamnar i en hotfull situation. Allt börjar med dig och hur du ser på dig själv. Vad du tänker och hur du samtalar med dig själv. Har du dessutom ett svagt självförtroende är det lätt att tvivla på att du överhuvudtaget klarar av att försvara dig själv.

 

Skillnaden mellan självförtroende och självkänsla

Självförtroende handlar alltid om prestation, att vi tror på vår egen förmåga att ex. leda, organisera, försvara, måla tavlor eller varför inte spela fotboll. Självkänsla handlar om vårt eget värde i våra egna ögon, hur det känns att vara jag. Att vi duger och älskar oss själva som vi är utan prestation.

Det bör finnas en balans mellan självförtroendet och självkänslan för att vi skall nå framgång. För att nå våra mål behöver vi ett starkt självförtroende och för att ha det bra på vägen mot målen behöver vi ha en vältränad självkänsla.

Dålig självkänsla

När vår självkänsla är svag blir konsekvensen att vi styrs av en massa självcentrerade rädslor. Vi blir rädda för att misslyckas, rädda för att verka korkade, rädda för att få kritik, rädsla för att vara fel eller rädsla för att bli utanför.

Träna upp din självkänsla

Självkänsla är färskvara och behöver ideligen tränas för att vara på en nivå som gynnar oss. Här är en övning som Mia Törnblom rekommenderar ”Jag är bra-bok”. Att dagligen skriva ned och sen reflektera över det som skrivits kommer sakta men säkert att stärka dig. Sätt av lite tid varje kväll och skriv ned följande i en anteckningsbok.


5 tecken på dålig självkänsla

1. Du ser ner på och pratar mycket skit om andra.

2. Du gör saker för att bevisa för andra att du kan, snarare än att göra det du vill.

3. Du går runt och känner dig som en bluff och tror att du snart skall bli avslöjad.

4. Du jämför dig ständigt med andra och du är bara bra om ingen annan är bättre.

5. Du tycker att du är ful och att du vore lyckligare om du vore snygg.

 

Den största utmaningen är att göra det här till en vana. Skulle du glömma göra dina anteckningar en dag säkerställ att det inte sker även nästa dag.

När vi älskar och respekterar oss själva tillåter vi heller ingen att behandla oss på ett kränkande eller våldsamt sätt.

Källa:
Mia Törnblom, Du leder!
Monkey Mindset, En enkel övning för bättre självkänsla.

 

 

Relaterade artiklar:

Den här webbplatsen använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen. Godkänd genom att klicka på 'Acceptera' knappen.