fbpx

Drogning sker oftast i hemmamiljö

Då och då har femaleSafe sonderat marknaden för att hitta pålitliga drogtest. Vore ett ypperligt komplement till dagens produktportfölj. Tyvärr har sökandet inte gett något vettigt resultat. De test som har hittats kan endast urskilja en eller ett fåtal droger. Det verkar inte finnas multitest. Inflödet med nya drogvarianter gör det också svårt för tillverkarna att hinna med i produktutvecklingen.

Nagellack som drogtest

Några ungdomar i USA skapade 2015 ett nagellack som skulle fungera som drogtest. Tanken var att doppa fingret i drinken och nagellacket skulle ge utslag genom att byta färg om droger påträffades. En genialisk idé men projektet lades ned efter år av misslyckade testresultat.

Drogerna saknar lukt, färg och smak

Otaliga artiklar genom åren vittnar om att kvinnor blir drogade på krogen i syfte att kunna utnyttjas för rån eller våldtäkt. Vanliga droger som använts har varit GHB, ketamin och bensodiazepiner, den mest känd är Rohypnol. GHB, ketamin och bensodiazepiner är svåra att upptäcka då de varken luktar, har någon färg eller smakar något. Populära våldtäktsdroger som förövaren kan smyga ned i drinken. Gemensamt för dessa droger är att de gör offret trött och medgörligt.

Utmaningar med att skapa ett multitest

Det anses vara omöjligt att skapa ett multitest då olika droger är uppbyggda på olika sätt och det går inte att göra ett gemensamt test för att urskilja flera droger samtidigt. Det går att skapa en drinkpinne som reagerar på vissa byggnadsdelar i molekylen men testet kommer aldrig kunna ge ett 100%-igt resultat utan bara en indikation. Dagens tester kan ge just en indikation och de går att likna med ett graviditetstest, där vätskan droppas på testet som då reagerar positivt eller negativt.

Oklart hur många som drabbas

Det finns ingen tydlig statistik över antalet fall per år och det beror på att drogning inte är en egen brottsrubricering utan oftast är det ett annat brott involverat exempelvis, rån, sexuellt utnyttjande etc.. Det vanligaste är dock inte att drogning sker på krogen utan i hemmamiljö, på en efterfest eller att man följt med någon hem efter krogen.

Tänk på det här:

  • Ha koll på det du dricker.
  • Be någon du litar på att hålla uppsikt över din mat och dryck om du måste lämna bordet.
  • Undvik att dricka det du inte ser hällas upp.
  • Drick inte mer av sådant som smakar konstigt eller ser konstigt ut.
  • Ta inte emot drycker ifrån någon du inte känner.
  • Ha alltid en försvarsspray lättillgänglig.

Om du blir utsatt:

  • Ta dig till sjukvården så fort som möjligt och polisanmäl även det inträffade med en gång. Anmälan bör göras inom 24 timmar från det att brottets begåtts, för att provsvaren ska kunna visa spår efter droger. Vid sexualbrott ska du försöka undvika att tvätta kroppen, klädesplagg eller lakan så att eventuella spår kan säkras.
  • Om du är på krogen, kontakta personalen vid misstanke om att du blivit utsatt för drogning.
  • Ta hand om glas som använts så att spårningen av droger, fingeravtryck och dna fortfarande kan utföras av polisen.
  • Skriv upp det du vet om gärningsmannen: namn, adress, telefonnummer, bilnummer eller annat som kan underlätta identifiering.

Källa: Polisen

Relaterade artiklar:

Den här webbplatsen använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen. Godkänd genom att klicka på 'Acceptera' knappen.