fbpx

Tjatsex är inte olagligt!

Tjatsex vad är det? Jo precis som det låter, någon som tjatar till sig sex. Att behöva tjata eller manipulera till sig sex borde ju vara en första signal på att något inte stämmer. Ett nej är ett nej och det måste respekteras.

Tjatsex är inte olagligt och man kan inte dömas för brott om man har samlag med en annan person efter att ha tjatat fram ett ja, förutsatt att den andra personen frivilligt kunnat välja att delta i samlaget. Men det kan bli ändring på det. Åklagaren Sofia Bryngelsson, kommer att överklaga en dom gällande ett fall där en 15-årig kille tjatar till sig sex. I rättegången frias han från våldtäkt då det inte är straffbart även om den andra personen var negativt inställd.

Om du är i ett kärleksförhållande kan det vara extra svårt att dra gränser i gråzoner, identifiera övergrepp och förstå, vad är egentligen min vilja och vad är min partners vilja? När det handlar om tjat blir det till slut en fråga om vem som ger sig först.

Exempel på tjatsex:

  1. Ditt nej blir inte respekterat. Du har sagt ”nej”, ”inte nu”, ”jag är för trött”, ”jag har inte lust” och trots det får du verbala eller fysiska påtryckningar.
  2. Kommentarer i stil med ”tycker du inte om mig? Fokus förflyttas från ditt nej till påtryckarens känslor.
  3. Han använder ”blue balls” som påtryckning. Blue balls är när mannen får värk i pungen på grund av långvarig upphetsning utan utlösning. Återigen en fokus förflyttning från ditt nej.
  4. ”Kan du inte ställa upp?” Du skall inte behöva ställa upp. Sex innebär samtycke, inget samtycke inget sex.
  5. Han tafsar på dig trots att du sover eller vilar och inte ger respons eller kan samtycka.
  6. Om du nekar och bemöts av passiv eller direkt aggressivitet. Han straffar genom tystnad, blir grinig eller hotar.
  7. Din partner pratar negativt om ert sexliv inför andra ”jag får aldrig ligga”

Källor: Lawline
             MåBra

Relaterade artiklar:

Den här webbplatsen använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen. Godkänd genom att klicka på 'Acceptera' knappen.