fbpx

Gå som en pingvin och slipp halkskador

Varje vinter halkar många av oss och slår handleder, armbågar och fotleder. När temperaturen ligger runt noll är riskerna som allra störst. Om temperaturen ligger på plussidan och det börjar smälta kan vattnet sedan frysa på och orsaka halka. En annan risk är snöfall i kombination med underkylt regn. I Nordamerika använder man sig av det s.k. pingvintricket. Pingvingång kan hjälpa dig att undvika fall. Så här funkar det!

Pingvinen halkar aldrig trots att den nästan uteslutande tar sig fram på is, snö och hala klipphällar. Orsaken är att den mer eller mindre hasar sig fram med korta steg och därigenom minimerar riskan att tappa balansen.

Så här går du pingvingång:

  1. Luta dig lätt framåt och gå plattfotat
  2. Precis som en pingvin, vinkla fötterna något utåt
  3. Flytta över så mycket av kroppstyngden som möjligt över fötterna.
  4. Var uppmärksam på var du går.
  5. Ta kortare mer hasande steg.
  6. Håll ut armarna för att säkerställa god balans. Inga händer i fickorna.
  7. Gå långsamt

Äldre och kvinnor drabbas värst

25% av alla kvinnor över 55 år har fått långvariga besvär pga. av halkskador. Kvinnor 65+ står för 33% av halkrelaterade frakturer. Totalt står kvinnor för 69% av alla halkolyckor.

Trots halka väljer många att använda vanliga skor

Idag finns en uppsjö av hjälpmedel för att hantera halka såsom, spikskor, broddar och stavar. Trots en uppenbar risk för att halka väljer många att använda sina vanliga skor. femaleSafe har i sin produktportfölj broddar av märket Springyard. Broddarna dras på dina befintliga skor och har utbytbara dubb, läs mer om dem här

De vanligaste halkskadorna

  1. Fraktur på underarm
  2. Skador på skuldra och överarm
  3. Stukning eller fraktur på fotled
  4. Fraktur på överarm
  5. Hjärnskakning – sök alltid akut vård vid smärta i huvudet/nacken.

Håll koll på väderleken innan du ger dig ut och se till att ha gott om tid för att uträtta dina ärenden så att du slipper jäkta fram. Stay Safe!


Källa:
mindoktor.se
mabra.com

Relaterade artiklar:

Den här webbplatsen använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen. Godkänd genom att klicka på 'Acceptera' knappen.