fbpx

Kyskhetsbälte som självförsvarsprodukt?

I mitt Facebook flöde dök en rolig video upp med Reuter & Skoog. Suzannes man har bokat tid åt henne hos barnmorskan Ulla, och det hela slutar med att hon och får ett kyskhetsbälte monterat på sig. Som alltid levererar radarparet komik på hög nivå, helt i min smak. Efteråt börjar tankarna snurra, användes verkligen kyskhetsbälten förr i tiden och i så fall varför?

Kyskhetsbältet figurerar på korsriddarnas tid då männen var frånvarande under längre perioder. Syftet med bältet vara att kontrollera och förhindra kvinnan att ha samlag med andra män. Bältet tros också har använts som självförsvarsprodukt för ensamma kvinnor på resande fot, ett skydd mot våldtäktsmän.

Bältena var oftast tillverkade av järn och fordrade med tyg men trots det, säkerligen ingen behaglig mackapär att ha på sig. Suzannes bälte var ju av en mer modern variant med kodlås, ganska chic men jag misstänker att det inte var ett riktigt kyskhetsbälte utan endast video rekvisita.

Våldtäktsstatistiken visar en stadig ökning sedan 2017. En bister utveckling men trots det ser jag ingen marknadspotential för kyskhetsbälten. Vi kvinnor är nog för bekväma av oss idag. Med andra mer användarvänliga och effektiva självförsvarsprodukter tillgängliga, blir det svårt att nylansera kyskhetsbältet. FemaleSafe erbjuder ett flertal självförsvarsprodukter som är mer anpassade till dagens behov, överfallslarm, försvarssprayer och överfallsskydd.

Se videon med  Reuter & Skoog:

Får det lov att vara ett kyskhetsbälte

Källor:
BRÅ – Brottsförebyggande Rådet
Kalmar Läns Museum
SVT

Läs gärna några av våra andra artiklar:

Den här webbplatsen använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen. Godkänd genom att klicka på 'Acceptera' knappen.