fbpx

Hela poängen är ju att komma hem tryggt

Så står du där sent på natten, lite småberusad, trött och kissnödig. Lägg till skoskav och en önskan att bara komma hem så fort som möjligt. Visst är det då lockande att ta första bästa taxi som dyker upp. Ger taxichauffören dessutom ett vänligt och tryggt intryck är det lätt att snabbt placera sig i bilen för att säkra att just denna körning blir din. Känns situationen igen?

Var uppmärksam

När vi är berusade kan vi naturligtvis bli lite oförsiktiga och kanske inte alltid är lika vaksamma på omgivningen som vi skulle vara i vanliga fall. Men sätt dig aldrig i en svarttaxi utan välj ett etablerat taxibolag. Lägg alltid bilens registrerings-nummer och namnet på föraren på minnet. Namnet visas i förarbeviset på instrumentbrädan. Använder du en taxi app för att boka din resa finns oftast all information om förare och bil, i din digitala beställning. Även om föraren agerar korrekt så kan det ju hända att du glömmer kvar något i taxin.

Sätt dig utom tafsavstånd

Som ensam tjej i taxin bör du sätta dig i baksätet på höger sida. Då är du utom ”tafsavstånd”. Då har du längsta möjliga avstånd mellan dig och föraren. Du kan då kliva ur på valfri sida beroende på trafiksituationen. Skulle det värsta hända och du måste kasta dig ur bilen vid ett tillfälle där farten är låg, hamnar du inte på körbanan. Om föraren kör i en annan riktning än avtalat och du misstänker att något inte stämmer kan du alltid säga att han måste stanna bilen för att

Jag måste spy

Vanligast är att föraren stannar, ingen vill få sin bil nerspydd.

Resesällskap via telefonen

Att dela taxi med okända män är ej heller att rekommendera, hur trevliga de än verkar. Tänk på att alltid ha mobilen laddad och nära tillhands med nödnummer inprogrammerade. Känner du dig osäker på situationen kan du alltid ringa och låta någon följa med på resan via telefonen. Förhoppningsvis kan det avskräcka föraren eller andra resenärer från att bli närgångna.

Om något händer – polisanmäl!

Det är viktigt att anmäla för att sätta stopp för alla sexuella övergrepp. Kanske stoppar du även föraren från att begå brott mot andra.

Källa:
Expressen
Intelligent Självförsvar

Relaterade artiklar:

Den här webbplatsen använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen. Godkänd genom att klicka på 'Acceptera' knappen.