fbpx

Gå inte miste om äventyrliga upplevelser – MEN res säkert!

Alla resenärer ser framemot en spännande och lyckosam resa utan problem och våld. Naturligtvis finns det inga garantier för en säker resa, en olycka kan hända var som helst, man kan råka ut för stöld eller våld, även terroristattacker kan ske i en alltmer turbulent omvärld. Använd dig alltid av ditt sunda förnuft men med vetskap om att det inte alltid räcker till. För att minska riskerna, förbered dig väl innan din resa och se till att du är rätt utrustad.

Är du kvinna och äventyrslysten – låt inte rädsla stoppa din drömresa!

Matchar ditt resemål din komfortnivå?

Om du inte uppskattar uppvaktning från okända män, borde du förmodligen hålla dig borta från platser som Spanien och Marocko. Ditt resemål bör passa din egen personlighet. Om du är en öppen person, fokusera på ett land med rykte för vänlighet och gästfrihet.

Noga planering

Resemålet bestämmer behovet av planering, en vanlig charterresa till Paris kräver inte detsamma som ett mer osäkert mål såsom Honduras. Lämna information om din resrutt till någon du litar på. Förbered dig genom att läsa på om resemålet innan. Reservera gärna boende. Om du inte skulle dyka upp blir du lättare att spåra. Med bra förberedelser och genom att vara uppmärksam på vad som sker runt omkring dig är du bättre rustad om något skulle hända. Innan du reser ta reda på fakta om hur det aktuella säkerhetsläget är gällande ditt resemål, det görs bl a via UD´s hemsida eller hos researrangören. Håll dig uppdaterad och följ nyhetsbevakningen i olika media.

Självsäker attityd

Om du känner eller ser ut som ett offer kan du dras till obehagliga situationer. Om du däremot inger ett starkt och självsäkert intryck, känner du dig mer kraftfull. Om du trots allt känner rädsla, låtsas att du är självsäker det kommer ge ett självsäkert intryck för någon som iakttar dig. Det avskräcker alla som är ute efter ett lämpligt offer.

Självförsvarsprodukter

Ta med självförsvarsprodukter som du kan använda dig av för att skydda dig själv. Den mest heltäckande produkten är Plegium SMART försvarsspray, där spray kombineras med siren samt automatiska nöd – SMS och telefonsamtal. Ditt kompletta självförsvar! Om du vill komplettera med ett överfallslarm som lätt ryms i en mindre väska, rekommenderas Screamer från Bodyguard. Ett lättanvänt larm 140 dB med ledlampa. Att ha dessa produkter nära tillhands inger en känsla av säkerhet.

Säkerhetslista

Upprätta en s.k. säkerhetslista som du tar ett par kopior av, en som du lämnar hemma till någon du känner väl och en som du tar med dig på resan.

 • Passnumret
 • Betalkortets nummer
 • Internationellt körkortsnummer
 • Personnummer
 • Försäkringsnummer
 • Dina medhavda elektronik prylars serienummer, modell och namn
 • Flygbiljettsnummer och alla andra biljettnummer
 • Adresser och tel.nummer till ambassader
 • Adresser och tel.nummer till förbokade hotell
 • PUK-koden till telefonens SIM kort
 • Reseschemat
 • Telefonnummer för att spärra kreditkort (internationellt nummer)
 • Din blodgrupp

Viktiga telefonnummer

Telefonnummer till Euro-Alarm: +45 70 10 90 50
Telefonnummer till SOS-international: +45 70 10 50 50

Det ligger i Danmark. Hit kan du även ringa när du har problem med att finna läkare i det land du befinner dig och SOS-international är även försäkringsbolagens kontaktpunkt, så har du problem med kostnader av sjukvård ring då SOS-international de vet vad priserna ska vara så du inte blir lurad av någon doktor.

Tänk på din klädsel

Ta seden dit du kommer och klä dig därefter. Utmanande kläder kan väcka fel uppmärksamhet och du kan lätt hamna i oönskade situationer. Klä dig bekvämt och packa lätt ifall du i värsta fall skulle behöva springa ifrån en situation. Låt midjebältet FlipBelt Classic Running Belt bli din följeslagare på resan. Där kan du förvara viktiga prylar såsom, telefon, pass och nycklar.

Visst vore det skönt att inte behöva oroa sig för skrämmande situationer som dessa men att förbereda sig väl och var medveten om att det faktiskt kan ske, gör skillnad. De flesta kvinnor som reser, reser säkert och utsätts inte för mer fara än när det befinner sig hemma bland nära och kära. Vill du ge dig ut på ditt livs äventyr så låt inte rädsla hålla dig tillbaka. Res och njut av alla de fantastiska upplevelser som väntar på dig där ute!

Ladda ner vår resechecklista

Den här webbplatsen använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen. Godkänd genom att klicka på 'Acceptera' knappen.