fbpx

Är din vän en frenemy?

Har du en vän som har svårt att dölja sitt missnöje när du berättar om något positivt som hänt dig. En vän som aldrig kan glädjas med dig utan genast försöker förminska händelsen, din glädje eller prestation. Som konstant tävlar om allt, från vad man äter till hur mycket man tränar och vilka kläder man köper, ja då är det med all säkerhet en frenemy som är förklädd till en vän som du har att göra med.

Kanske har du haft en vän under många år och ni har delat både glädje och sorg och följts åt genom livet. Plötsligt kännas energin mellan er lite ansträngd och du kan inte riktigt sätta fingret på vad det är som skaver. Det blir mer och mer tydligt att din vän inte stöttar dig utan snarare motarbetar dig i olika sammanhang. Det handlar allt som oftast om avundsjuka och den uppstår när din frenemy anser att du har något som hon känner borde tillhöra henne. Kanske hon velat ha den där befordran, den där nya bilen eller träffa den där underbara kärleken som du precis har träffat. Obalansen er emellan blir tydlig när du är i en utvecklingsperiod, mår bra med dig själv och fokuserar på din mål. En frenemy tycker varken om att se dig växa eller din lycka utan önskar att du var kvar i samma negativa tänkesätt som dem själva.

Gjorde slut med bästa väninnan

För många år sedan hade jag en väninna som jag verkligen gillade att umgås med. Med tiden blev det allt tydligare att vänskapen var ensidig och hennes beteende avslöjade att hon var avundsjuk på mig. Det var ett konstant tävlande om allt, nedlåtande kommentarer och hon visade på alla sätt att jag definitivt inte var hennes första handsval när det gällde att umgås. Otaliga gånger planerade vi att gå på olika event när hon hoppade av i sista minuten för att umgås med andra. Sista tiden vi umgicks hade jag en plan A och en plan B för att vara säker på att jag inte skulle bli strandsatt i sista minuten då jag verkligen vill gå på eventen. Till slut insåg jag det absurda i situationen och slutade att höra av mig till henne, vår vänskap rann ut i sanden. Att avsluta den osunda relationen var det bästa jag kunde göra för mig själv.

Många år senare träffades vi på en fest, vi satt och pratade tänkte jag för en kort sekund ”varför umgås inte vi längre, vi har ju så himla kul ihop”, det dröjde inte länge innan jag kom på varför. Hon sa,

”Vad är det för en konstig lugg du har lagt dig till med, det ser verkligen inte bra ut”


Här är 13 tecken på att din vän är avundsjuk på dig:


1. De ger dig beröm face to face samtidigt som de pratar skit bakom din rygg

Din frenemy ger dig beröm och ger sken av att stötta dig men vid första, bästa chans pratar de skit om dig bakom din rygg. Frenemies älskar att skvallra, tänk på hur de pratar om andra inför dig, det är så det pratar om dig när du inte är närvarande. Det är viktig att bedöma en person utifrån deras agerande inte utifrån vad de säger.

2. Härmapa
Vanligt är att din frenemy härmar allt du gör och säger. Du går och köper en röd klänning och hon går till samma butik och köper exakt en likadan klänning. Du färgar ditt hår svart och hon gör detsamma. Här är det ju lätt att missförstå frenemies agerande och tro att ni tycker om samma saker och att hon tycker om dig. Så är inte fallet, frenemin är besatt av dig och kommer att försöka bli en klon av dig. När du upptäcker detta avsluta genast relationen.

3. Indirekta förolämpningar
När de förolämpar dig med vassa kommentarer och sedan försöker avfärda det som ett skämt och att de är du som är överkänslig. Frenemin kan också ge dig beröm, vad bra du gjorde presentationen idag, för att avsluta med, du satt säkert uppe hela kvällen med att förbereda den för du ser väldigt trött och risig ut.

4. Nedvärderar dina drömmar
När du delar med dig av dina drömmar är frenemin snabb att nedvärdera dem. Ex. säg att du skulle vilja starta eget och i stället för att uppmuntra dig kommer frenemin säga saker som, du har ju inga pengar – hur skall du klara det? Vet du verkligen vad som krävs och hur många personer som startar eget för att misslyckas? För frenemin handlar det om att alltid slå ned på dina drömmar och mål.

5. Förstärker dina misslyckanden
Om du har misslyckats med något för flera år sedan så kommer frenemin att göra allt för att påminna dig om den situationen. Det spelar ingen roll om det var längesen och om du har haft en enorm framgång sedan dess. Målet är att förödmjuka dig och trycka ned dig. Du skall inte tro att du är något.

6. Dyker aldrig upp när du har något att fira
Kanske har du blivit befordrad eller att du och din man har en förlovningsfest, oavsett så händer något positivt som du vill fira och dela med dina vänner. Frenemin kommer antingen inte dyka upp alls, komma väldigt sent eller vara på ett väldigt dåligt humör när hon väl kommer. De vill inte fira dina vinster. De kan fira alla andra i bekantskapskretsen eller människor de inte ens känner – men dig klarar de inte av att fira.

7. Visar öppet sin fientlighet
När frenemin öppet visar genom tonfall, kroppsspråk och på sättet de tilltalar dig – att vi inte är vänner. Tro på vad du ser och hör, de visar tydligt att de inte gillar dig även om du inte har gjort dem något.

8. De kommer aldrig försvara dig
Ponera att ni går på fest och någon spiller en drink på dig, ni hamnar i en ordväxling. Frenemin kommer att ge dig skulden för det som inträffat. De försvarar dig inte för de vill helt enkelt inte. Förvänta dig inte att bli försvarad för det kommer inte att hända.

9. Alltid där när det går dåligt för dig
Om ditt hus brinner ned är frenemin den första som dyker upp likaså om du blir dumpad av din pojkvän. Dom håller sig nära dig när du har det tufft men aldrig när det går bra för dig. En riktig vän är där oavsett. Frenemin gläds åt din olycka.

10. Vill vända vänner och bekanta emot dig
Frenemin vill isolera dig från dina vänner och får de chansen så kommer de att försöka vända dina vänner emot dig. Till dig kommer frenemin att säga att alla hatar dig, alla tycker att du är högfärdig. Målet är ju att försöka manipulera dig till att tro att ingen gillar dig och att du är inte tillräckligt bra. Ta död på din motivation och glädje.

11. Ständigt nyfiken på vad som händer i ditt liv
Frenemin vill veta allt om dig och ditt privatliv. Dom frågar de mest personliga frågor, frågor som du själv aldrig skulle fråga dem. De frågar inte för att de bryr sig om dig, de letar efter ammunition som de kan använda emot dig. Målet är ju att kunna använda den informationen som kommer att såra dig allra mest. Dela bara med dig vad som är absolut nödvändigt.

12. De skryter och vill hävda sig
Om du lägger upp en story på dig själv i bikini, ett par timmar senare så lägger frenemin upp en bild på sig själv i bikini. Du köper en ny bil, inom kort har frenemin också köpt en ny bil, ännu dyrare och lyxigare än din. Om du delar en positiv nyhet så kommer frenemin avbryta dig och berätta om något positivt som hände dem för flera år sedan.

13. Distanserar sig när det går bra för dig
Många av oss är osäkra på hur vi uppfattas exempelvis på vårt jobb. Har du en frenemy runt dig på jobbet, kan du mäta din prestation utifrån hur de agerar. Får du lite mer uppmärksamhet och creed för utfört arbete då drar sig frenemin undan. Att se dig lyckas och få uppskattning av andra blir svårt för dem och de har då fullt upp att tampas med sina tankar kring detta.

Avsluta bekantskapen eller håll distans

Att forsätta umgås med en frenemy kan vara direkt skadligt och är inget att rekommendera någon längre tidsperiod. De har sällan förmågan att ändra sig då de ofta inte vill kännas vid att det är avundsjuka och därmed heller inte gör något för att ändra sin situation. Insikten att den man trodde var en av ens närmsta vänner egentligen hatar och föraktar en, kan vara chockerande och sorgligt. Det kan även kännas orättvist att den person som du stöttat i vårt och torrt definitivt inte har några planer att göra detsamma för dig. Oftast tar det lång tid innan beteendet upptäcks, de är duktiga på att dölja sin intention.

Konfrontera inte

Att konfrontera en frenemy tjänar lite till, antingen möts du av total tystnad eller beskyllningar tillbaka, Guuud vad du är överkänslig, tål du inte skämt osv…De blir dessutom med all sannolikhet glada över att du har förstått läget, de vet att de gör dig illa och de njuter av att se din smärta.

Förhoppningsvis så hjälper denna artikel dig att identifiera dina frenemies. Lägg ingen tid och energi på att vidhålla kontakten med dem. När du väl lärt dig att känna igen en frenemy kommer det bespara dig en massa negativa känslor som besvikelse, ilska och i vissa fall sorg. Du kommer också att spara en hel massa tid, då du inte ger dig inte in en giftig och manipulativ katt och råtta lek. Naturligtvis är inte alla du möter frenemies, lägg din dyrbara tid på vänner som genuint uppskattar och stöttar dig lika mycket som du dem.

Relaterade artiklar:

Den här webbplatsen använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen. Godkänd genom att klicka på 'Acceptera' knappen.