fbpx

Tampas du med en narcissist?

Såg du serien Nattryttarna? Jonas Karlsson spelar den narcissistiske och alkoholiserade ridläraren som sätter hela ridcentret i skräck. Han kan vara hur charmig och stöttande som helst för att i nästa sekund agera grymt och våldsamt. Stalltjejer och familj trippar på tå och anpassar sitt beteende för att undvika hans vrede. En narcissist har många olika ansikten som de omsorgsfullt byter och anpassar allteftersom de möter olika människor och situationer. Har du möjligtvis en narcissist i din bekantskapskrets eller på jobbet?

Jag har själv träffat på en narcissist, det var till en början en person som jag såg upp till, någon jag kunde lära av. Jag förstod några år senare att personen var narcissist.

”Det svåra var inte att inse att personen var just narcissist utan att den glorifierade bilden jag hade smulades sönder och stämde inte med verkligheten.”

Jag började lära mig om ämnet, misstro byttes mot insikt. Att förstå hur en narcissist fungerar och hur omgivningen responderar på en sådan person, hjälpte mig att förstå spelet och samspelet. 

   
Vad kännetecknar en narcissist?

Ordet ”narcissist” kommer från den grekiska mytologins berättelse om
den vackre Narcissus som blev
förälskad i sin egen spegelbild. I dag
är narcissistisk personlighetsstörning (NP) en psykiatrisk diagnos.

En narcissist har orealistiskt höga
tankar om sig själv som anser sig
vara bättre än ”vanliga” människor

och tycker sig ha rätt till särskilda förmåner.

 

Jag lärde mig också att inte ge bort min energi, positiv eller negativ och därmed tappade narcissisten intresset för mig. Det var en tuff läxa men så värdefull. Jag har idag en välutvecklad narcissist radar och känner igen en narcissist på mils avstånd.

Dessa personlighetsdrag är de vanligaste:

1.   Upplever sig själva som ytterst viktiga
2.   Fantiserar om makt och framgång
3.   Ser sig själva som väldigt speciella och unika
4.   Tror att de bara kan förstås av andra högpresterande personer
5.   Ständigt behov av uppmärksamhet och beundran
6.   Anser sig ha rätt till specialbehandling, regler gäller inte för dem
7.   Brist på empati för andra
8.   Har en tendens att manipulera och utnyttja andra för egen vinning
9.   Är ofta avundsjuk på andra och tror att andra är avundsjuk på dem
10. Känner ingen oro för den negativa inverkan de har på andra
11.  Har ofta en arrogant attityd
12.  Upptagen av status och image
13.  Känner ingen skuld eller skam för sina handlingar
14.  Agerar själviskt och utnyttjande i en relation
15.  Har svårt med närhet och intimitet i en relation
16.  Är kontrollerande och krävande i en relation
17.  Brist på känslomässigt djup och svårighet att uttrycka känslor
18.  Skyller ofta sina problem och tillkortakommanden på andra
19.  Är sköra och har svårt att hantera kritik
20. Otåliga och har kort stubin

Att umgås nära med en narcissist är slitsamt, vilket det är ett syskon, partner, vän, kollega eller chef. Narcissister livnär sig på din energi och det spelar mindre roll om den är positiv eller negativ, därför skapar narcissisten ofta kaos runt sig och provocerar gärna sin omgivning för att få en energirik reaktion i retur. Efter ett möte med en narcissist kan du ofta känna dig dränerad och frågande till vad som egentligen hände.

Lättast är ju naturligtvis att undvika en besvärlig och oberäknelig person men beroende på vilken relation ni har så kan det vara svårt. Kanske står du i en beroende ställning till narcissisten. Om du misstänker att någon närstående är narcissist, läs på och lär dig mer om personlighetsstörningen. Det finns en hel massa artiklar på nätet och videos på YouTube. Känner du dig överväldigad och behöver hjälp för att hantera personen och er relation i fråga så finns det stödgrupper på sociala media, där kan du få tips och ren support samt träffa andra i en liknande situation.

Källa:
Mindler

Relaterade artiklar:

Den här webbplatsen använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen. Godkänd genom att klicka på 'Acceptera' knappen.