fbpx

6 tecken på att du dejtar en narcissist

Att dejta är läskigt, speciellt den första dejten men samtidigt är det spännande att ses fysiskt för första gången. Förhoppningsvis blir det en lyckad dejt där ni kan vara personliga och lära känna varandra. Men vad händer om något känns riktigt fel men du kan inte sätta fingret på vad det är som skaver. Kanske är det så att du dejtar en narcissist. Här är 6 varningssignaler som du bör vara observant på:

1. Han fattar alla beslut på första dejten

Kanske har han inför dejten frågat om du föredrar någon speciell restaurang och du har gett honom några alternativ. Han insisterar på att han känner till en fantastisk restaurang som du absolut kommer att älska. Du går med på hans val för att vara snäll. Ni kommer till restaurangen och han börjar genast beställa utan att låta dig se menyn. En narcissist kommer ta kontrollen och beställa rätter de tycker om. Kanske ser du det som en snäll gest men i verkligheten är det en varningssignal. En icke narcissist skulle vilja veta vad du vill beställa och skulle också vara öppen för att prova nya rätter tillsammans med dig.

Om du senare inser att du inte alls gillar den mat som narcissisten valt och inte lyckas dölja det för narcissisten. Förvänta dig inte att narcissisten ber om ursäkt och erbjuder sig att beställa något annat utan med stor sannolikhet blir han upprörd och bekymrad över att du inte uppskattar maten han beställt. 

Uppskattningsvis är 1–2 miljoner av Sveriges befolkning narcissister (200 000 – 400 000 st) är av den mest extrema varianten).

Stämningen kan bli obekväm och kanske känner du att du måste be om ursäkt för att dejten inte skall bli förstörd och fortsätter att äta bara för att göra honom nöjd.

Om dejten fortsätter efter middagen kan narcissisten förslå saker de gillar eller som de vill prova. Han förväntar sig att du accepterar hans förslag och hänger på. Det är på just detta sätt en dejt med en narcissist ofta går till. När narcissisten ser att du är villig att anpassa dig till deras vilja kommer de att fortsätta göra det på varje dejt.

2. Han ser till att samtalet handlar om honom

I samtalet börjar du märka att din dejt inte verkar vara intresserad av att lära känna dig. När du börjar berätta om ditt liv verkar han tappa intresset. Ett bra sätt att ta reda på om du dejtar en narcissist är att hålla koll på hur många gånger de styr om konversationen bort från dig och tillbaka till sig själva. En narcissistisk dejt kommer att hitta ett sätt att få samtalet till att handla bara om dem, deras intressen, hobbyer, barndom och drama.

Snart kommer du också att börja märka att narcissisten i dessa berättelser är helt perfekta och nästan heroiska. Narcissisten anser att han göra allt perfekt och vill se till att dejten tror på samma sak. De kommer inte att berätta historier om några misstag som de gjort på jobbet eller hemma. Det är extremt viktigt att de verkar felfria.

En annan nyckel till att upptäcka en narcissist är att titta på deras kroppsspråk när du berättar en historia. Narcissister har många gånger svårt att kontrollera sitt kroppsspråk och ansiktsuttryck. De avslöjar sig ofta genom att gäspa och de söker ingen ögonkontakt. Dessa tecken tyder på att de inte är intresserade av vad du har att säga. Skulle du däremot fråga om deras liv så ändrar de garanterat sitt beteende omedelbart.

3. Han anser sig ha rätt till specialbehandling

Narcissisten kommer att behandla människor som han anser som underlägsna, väldigt illa. Skulle serveringspersonalen göra ett misstag under restaurangbesöket drar sig narcissisten inte för att ställa till en scen. Det kan hända om maten inte är bra nog eller om det tar lång tid att få maten serverad. Skulle något strula till sig under middagen, håll gärna ögonen på hur din dejt reagerar. Om din dejt är upprörd och behandlar personalen som om de borde vara tacksamma av att bara få chansen att servera er, kan det betyda att du dejtar en narcissist.

Han kan också vara riktigt snäll mot dig om han vill ha något av dig. Om du inte går med på att göra vad han vill kan narcissisten tro att han har rätt till att få vad han vill eftersom han visade dig vänlighet.

4. Han kräver att du ger honom all din uppmärksamhet

På din dejt vill du naturligtvis fokusera på din dejt men ibland kommer något emellan. Du kanske får ett viktigt jobbsamtal eller ett viktigt sms som du måste hantera. Narcissisten gillar inte när din uppmärksamhet dras i väg till något annat. Mest sannolikt kommer han inte att visa någon sympati utan visar öppet sitt ogillande. En narcissist tror sig vara viktigast av allt och kommer att be dig att inte ta några samtal eller sms eftersom det är oartigt. En icke-narcissist kommer att vara förstående och vänta på att du hanterat situationen.

Ett annat bra sätt att ta reda på om du dejtar en narcissist är att se hur han reagerar om du stöter på någon du känner under dejten. Kanske passerar en bekant som du hälsar på och som du presenterar för din dejt. Efteråt kommer narcissisten antagligen ge uttryck för hur oförskämt det var av din vän att förstöra dejten eller att påstå att vännen gav dem en otäck blick. Deras slutmål är att se till att de får all din uppmärksamhet.

De kan också bli upprörda eller förvirrade när du pratar om hur många olika vänner du har. Narcissister gillar att dejta människor som bara behöver dem. Det kan vara svårare att få sitt offer att överge sina vänner när det är fler än bara en eller två.

5. Han bombarderar dig med kärlek

Du blir bortskämd av din dejt, du får allt du ber om och du får komplimang på komplimang. Du börjar undra om det här är för bra för att vara sant, han känner ju inte dig. Visst är det skönt att bli bortskämd men kanske börjar det kännas som om han försöker köpa din kärlek. Det du känner är precis vad som pågår. Narcissister vet att de inte kan charma dig för alltid så de försöker vinna över dig med överväldigande mängder kärlek och tillgivenhet redan på första dejten.

När narcissisten berättar att de redan håller på att falla för dig på första dejten, var då på din vakt. En vanlig lockningsmetod som narcissisten använder är att spendera mycket pengar på den första dejten för att överväldiga dig och få dig att känna att det är så här livet med dem kan bli hela tiden.

6. Han diskuterar tidigare relationer

Ofta väljer narcissisten att berätta i detalj om sina tidigare relationer och hur hemska de var för att få sympati från sin dejt. De kommer alltid att spela offret, möjligtvis erkänner de små misstag men överdriver hur hemskt förhållandet var. De vill att dejten ska känna en djupare koppling till dem och känna att narcissisten är pålitlig. Detta är en normal narcissistisk taktik.

Narcissisten kan även hävda att deras ex var narcissistiska och att de alltid verkar locka till sig den typen av relationer men att de nu är glada över att äntligen ha hittat någon annorlunda och underbar. Vanligt är att känna sig obekväm i början med en öppenhjärtig narcissist men kan börja känna empati med narcissisten och sedermera börjar känna sig välkommen och älskad. En vilja att vara annorlunda än exen kan också uppstå. Denna form av manipulation används ofta och har en tendens att fungera på empatiska människor.

Långt ifrån alla män är narcissister men skulle du upptäcka en eller flera av dessa varningssignaler hos din dejt, är det dags att dra sig undan innan du blir indragen i narcissistens manipulativa och grymma spel. Lycka till med dejtande!


Källa: Psychology Element
           Kia Karlberg

 

Relaterade artiklar:

Den här webbplatsen använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen. Godkänd genom att klicka på 'Acceptera' knappen.