fbpx

Rädd för att springa ensam?

Många av oss älskar att springa, bygga kondition och rensa tankarna på en och samma gång. En perfekt träningsform för den som vill ge sig ut i friska luften och också en billig sådan, då det enda som egentligen krävs är ett par ordentliga gympadojjor anpassade för löpning. En del gillar att springa i grupp men om du som jag, vill springa själv så kan det vara bra att fundera på ett par saker innan du ger dig iväg, inte minst ur ett säkerhetsperspektiv.

 

Välj vart du springer med omsorg

Visst kan det vara oerhört skönt att springa alldeles ensam i skogen men tänk  på att en förövare kommer endast att attackera när ingen annan ser på. Vill du springa ensam, välj då en sträcka där många människor är i rörelse men helst utan biltrafik. Om du letar efter nya sträckor att springa på, lägg lite tid på att undersöka fakta, hur lång är sträckan, är den välbesökt och finns en karta tillgänglig. Förhör dig gärna med andra som använder sträckan för att kunna göra en rimlig säkerhetsbedömning.

Skippa hörlurarna

Jag njuter verkligen av att ha musik i mina öron när jag är ute på min löprunda. Ibland använder jag musiken för att hålla en jämn takt eller så peppar musiken mig till att prestera mera. MEN det är lätt att förlora sig i sin egen lilla värld och bli mindre uppmärksam på vad som händer runtomkring. En förövare kan snabbt komma ikapp och överraska. Ur ett säkerhetsperspektiv så skulle jag rekommendera att inte springa med hörlurar.

Ta med dig en självförvarsprodukt

För att vara på säkra sidan ta med en självförvarsprodukt som du känner dig bekväm att använda, det kan vara, ett överfallslarm, förvarsspray eller en självförsvarskeps. Ett överfallslarm är ett bra sätt att påkalla andras uppmärksamhet och låta dem veta att något inte står rätt till. Använder du en försvarsspray med inbyggd sms/nödsamtal så får dina nödkontakter ett meddelande så snart du har aktiverat sprayen. Om du vanligtvis använder keps när du springer, varför inte byta ut den mot en självförsvarskeps? Kepsen har ett insydd blyvikt i bakänden och genom att svinga den mot förövaren och därmed distrahera honom, så kan du köpa dig tid nog att springa därifrån.

Om du inte har tillgång till en självförsvarsprodukt meddela gärna någon i din närhet att du har tänkt att ge dig ut på en löprunda själv och vart du har tänkt springa.

Om det värsta skulle hända

Om du blir attackerad, använd kraftfull röst, ropa, skrik och svär. Gör det som krävs för att chockera din angripare.

Om attacken blir fysisk:

  • Om förövaren försöker gripa tag och kasta dig i marken, ställ dig så bredbent du kan, du intar då en låg tyngdpunkt och får bra balans.
  • Slå, sparka, riv och klös och sikta på förövarens mjukare områden såsom, ögon, strupe, skrev och knän. Ex stick fingrarna i ögonen, slå mot strupen för att störa andningen och sparka mot skrev och knä. Förhoppningsvis kan du slå dig fri från ett fast grepp.
  • Försök att hålla förövaren på en armslängds avstånd och blockera slag mot ditt huvud och ansikte.
  • Om du slås till marken tänk på att du har samma verktyg här som om du vore stående. Mota med händer och nävar samt sparka med benen. Höfterna kan du använda dig av för att kasta av en angripare.

Du kan aldrig kontrollera din omvärld och andras agerande, du kan bara reagera på det som händer. Är du förberedd och har tänkt igenom eventuella risker är du betydligt bättre förberedd och kan njuta av löprundan på ett helt annat sätt.

Källa: Scared to run alone? Women runners share their best safety tips.

Läs fler av våra artiklar:

Den här webbplatsen använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen. Godkänd genom att klicka på 'Acceptera' knappen.