fbpx

Hjälp! Mitt barn nätmobbas – hur kan jag stötta på bästa sätt?

Att se sitt barn bli utsatt för mobbning måste vara absolut en av de svåraste situationerna att bevittna. Bara tanken på att någon skulle göra mitt barn illa får tigrinnan i mig att vakna till liv. Inbillar mig att det är lättare att hantera mobbning som sker off-line än online, där man inte alltid vet vem avsändaren är.

För både barn och vuxna innebär sociala medier en jakt på bekräftelse och en känsla av att vara omtyckt. Ex. när många gillar våra inlägg utsöndrar vår hjärna dopamin, ett ämne som ger en känsla av välbehag och njutning. Nätet ger en fantastisk möjlighet att kommunicera med många andra på ett snabbt sätt men samtidigt blir vi väldigt exponerade för omvärldens tyckande och det kan vara svårt att värja sig för negativa kommentarer och en utebliven förväntad kommentar eller like kan också såra.

Nätmobbing kan ske på flera olika sätt men det vanligaste är elaka kommentarer. De flesta av oss har nog drabbats av kränkande kommentarer någon gång. De kan dyka upp i kommentarstrådar, under statusuppdateringar och bilder. Som inlägg på någons profil eller meddelanden. Kommentarerna kan vara grövre än de off-line och troligt hänger det ihop med att det är lättare att säga något taskigt och kränkande dold bakom en skärm.

Att sprida bilder mot någons vilja är också en slags nätmobbing. Närmare 70 procent av eleverna i grundskolan har tillgång till en smarttelefon och därmed också en kamera. Vanligt är att ta ”selfies” med sig själv och andra, att posta bilderna och sända dem vidare är i sig inget problem men när bilderna sprids mot ens vilja i syfte att kränka då blir det ett problem. Risken är att bilderna sprids okontrollerat och kan snabbt nås av väldigt många. Bilder kan tas bort från den egna profilen men har den väl spridits är de betydligt svårare att få bort dem från nätet. Prata gärna med ditt barn om konsekvenserna med att posta bilder och sända dem vidare.

Klimatet på nätet kan vara hårt men att hota någon är aldrig okej och det spelar ingen roll och om den som uttryckt hotet har menat allvar eller inte. Många av de som blivit hotade på nätet är självklart oroliga och rädda för att hoten skall bli verklighet. Det är också vanligt att de känner skam, som om de har gjort något fel och får skylla sig själva, speciellt om hotet kommer från någon som de inte känner. Olaga hot anmäls hos polisen.

Kanske har du hört talas om något som kallas för facerape. Det betyder att någon har fått tillgång till någons annan persons inloggningsuppgifter eller fått tag i en dator eller telefon där någon redan är inloggad och därmed kan skriva kommentarer i personens namn. Oftast är det harmlöst och sker någon enstaka gång när någon har varit ouppmärksam. Det bör inte förväxlas med att få sitt konto kapat av en person som utger sig för att vara en själv, ofta i syfte av att kränka vilket är mycket allvarligare. Ett första steg för att eliminera risken är att inte lämna, sin dator, läsplatta eller telefon framme om man är inloggad och att byta ut lösenordet med jämna mellanrum.

Mobbare äga ej tillträde till mitt rum

Mobbning off-line och online hänger ofta ihop. Att alltid var uppkopplad gör det ju svårt för den som är mobbad att hitta en frizon. Men att kränkningarna på nätet sker även när den mobbade befinner sig hemmavid, innebär inte att den mobbade känner sig otrygg hemma. Trygghet handlar mer om att omge sig med människor som bryr sig om en. Ett sätt att ändå skapa sig en frizon kan vara att undvika de appar och spel där kränkningarna pågår och blockera de som kränker. Att begränsa tillgång till internet kommer med stor sannolikhet inte att hjälpa.

Detta kan tyda på att ditt barn är utsatt nätmobbning:

  • Agerar nervöst när hen tar emot ett text-, online- eller e-postmeddelande eller börjar undvika sina enheter eller använda dem omåttligt mycket.
  • Kommer med ursäkter för att slippa gå till skolan och delta på fritidsaktiviteter, betygen börjar sjunka eller agerar utåt.
  • Blir defensiv eller hemlighetsfull om sin internet aktivitet eller raderar sociala mediekonton.
  • Drar sig undan familj och vänner.
  • Fysiska symtom som sömnsvårigheter, magont, huvudvärk och viktförändringar.
  • Verkar arg, frustrerad eller ledsen, särskilt efter att ha varit ute på nätet eller kollat enheter.

Tänk på detta när du pratar med dina barn om nätet

Istället för att fråga ”hur var det i skolan idag” fråga istället

”hur var det på nätet idag”

Jag har testat detta på mina döttrar och det har fungerat förvånansvärt bra, det har genast öppnat upp om dagens händelser och jag har ganska raskt fått en helhetsbild av läget. Är däremot inte övertygad om att de berättar allt men det gjorde å andra sidan inte jag till mina föräldrar heller. Det viktiga är att de känner att de alltid kan komma till mig oavsett vad som än har hänt.

Ställ öppna frågor och visa ditt intresse

#1. Lyssna och låt dem berätta. Barn vill oftare än vi tror berätta vad det gör och vad de funderar på. Ta chansen och lyssna när de väl bestämt sig för att dela med sig.

#2. Håll dig genuint öppen och nyfiken, försök inte att vara dömande även om det kan vara svårt är det viktigt att du tyglar dig.

#3. Det är okej att du inte vet exakt hur tekniken fungerar, det är ingen självklarhet att barnet själv vet. Det du kan bidra med är din erfarenhet om hur människor fungerar och vet hur det känns när någon säger något taskigt och kränkande. Det spelar mindre roll exakt hur det gått till.

#4. Prata om vad som bär bra och dåligt på nätet och be gärna barnet kommentera vad de tycker är bra och dåligt. Fråga dem gärna vad de gör om någon är taskig, eller om någon är taskig mot en kompis.

#5. Hota aldrig med att ta ifrån dem tillgång till nätet. Det är ingen lösning och kan göra mer skada än nytta.

#6. Ett bra sätt att visa intresse är att be ditt barn att visa vad de gör på nätet, kanske vill de visa sina favoritklipp på Youtube eller vilka bloggar och spel de tycker om. Be dem berätta vad de tycker är roligt med nätet och förklara att du vill veta och att du vill förstå.

Om ditt barn blir utsatt för nätmobbning

Maktlösheten kan kännas bedövande när du inser att ditt barn är utsatt för nätmobbning men det finns forum som kan hjälpa dig att hjälpa ditt barn. Det kan handla om att ta bort bilder från nätet, blocka appar och användare samt spåra IP adresser.

Följande organisationer kan hjälpa med stöd och rådgivning:

Relaterade artiklar:

Källa: Internetstiftelsen

Den här webbplatsen använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen. Godkänd genom att klicka på 'Acceptera' knappen.