fbpx

Vem är du och varför har du kapat min identitet?

Börjar det dimpa ned okända fakturor från okända leverantörer? Har någon shoppat loss på nätet eller tagit krediter i ditt namn? Då kan din identitet ha blivit kapad. De kan också handla om situationer där någon utger sig för att vara du på nätet, där någon har skaffat sig åtkomst till dina sociala mediakonton. Brottet som du är utsatt för går under flera likartade benämningar såsom id-kapning, id-stöld, id-bedrägeri och id-intrång.

Någon använder sig av ditt namn, personnummer och hemadress för att exempelvis beställa varor. Bedragaren hämtar ut varorna vid utlämningsställe genom att visa upp en id-handling – som kan vara falsk – och hämtar ut varan.

Dina personuppgifter kan också användas för att få ut bank- eller kreditkort, lån och speltjänster.

Anna utsattes för id-kapning och fick utreda brottet själv

Tyvärr har id-kapningarna blivit allt vanligare och idag är antalet id-stölder fler än antalet polisanmälda cykelstölder! Många polisanmälningar leder inte till någon utredning, polisen har inte resurser att hantera alla fall. Annas identitet blev kapad, läs hennes berättelse här

Detta kan du göra för att skydda dig:

 • Lämna inte ut dina personuppgifter i onödan, ex. personnummer, pinkoder och kortnummer. Har du noterat känsliga uppgifter på papper, riv alltid sönder pappret innan du slänger det i återvinningen. Lämna inte heller ut uppgifter i mejl, via sms eller telefonsamtal, till företag du inte är kund hos. Om du vill uppge ditt personnummer i en butik för att ta del av medlemsförmåner, visa upp ditt kör/id-kort. Då minskar du risken att någon obehörig hör dig säga ditt personnummer.

 • Spara dina inloggningsuppgifter till olika konton på ett säkert ställe. Använd starka lösenord till dina viktigaste konton.

 • Använd gärna tjänster som ger dig information direkt i mobilen eller via e-post om någon tagit en kreditupplysning på dig. Då kan du omedelbart agera genom att kontakta aktuellt kreditbolag och stoppa krediten/lånet från att beviljas.

 • Får du fakturor på varor du inte har beställt eller krediter du inte ansökt om? Kontakta genast avsändaren och din bank om något verkar fel. Håll koll på när dina betalkort går ut och när du kan vänta dig att få nya.

 • Se till att inga obehöriga kommer åt din post. Om du ska resa bort kan du be någon tömma brevlådan regelbundet, eller beställ lagring av din post hos Adressändring.

 • Skylta inte i sociala medier när du reser bort. Var försiktig i statusuppdateringar, tala inte om att du är bortrest eller hur länge. Tänk också på att många tjänster geotaggar dina inlägg så att det syns exakt var du är. Det gäller bland annat Facebook, Instagram och Twitter.*
 • Om du har tappat bort en identitetshandling, anmäl det till Polisen och till kreditupplysningsföretag.

 • Öppna inte e-post eller länkar som är okända. Risken är att du får in virus i din dator som kopierar dina inloggningsuppgifter. Ha ett uppdaterat virusskydd på din dator och mobil.

 • Ladda inte ned nya appar utan att ha kontrollerat om de funnits ett längre tag och fått ett flertal positiva recensioner.

 • Om du har blivit utsatt för id-kapning, kontakta polisen och gör anmälan.

 • Skaffa en bevakningstjänst, flera företag erbjuder skydd mot id-stöld, id-kapning och id-bedrägerier. 

Läs relaterade artiklar:

Källa:
Polisen
Trygg-Hansa

Den här webbplatsen använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen. Godkänd genom att klicka på 'Acceptera' knappen.