fbpx

Misstänker du att din dotter är utsatt för gromning?

Gromning innebär att en person i sexuellt syfte tar kontakt med någon som är under 15 år. Personen vill att din dotter ska visa sina bröst, sitt kön, sin rumpa eller att hon ska skicka nakenbilder på sig själv. Att hon utför sexuella handlingar mot sig själv som personen kan se i sin webbkamera. Så får ingen göra!

Det är gromning. Det är förbjudet. Allt slags våld mot barn är brottsligt.

Gromare

Kanske minns du karaktären Farbror Bosse, scoutledaren som ständigt slickade på sin klubba och ideligen anspelade på sex med småflickor. Nutidens Farbror Bosse finns på nätet och det finns många av dem, de går under begreppet gromare.

Gromare dras till sociala medier där unga flickor vistas. Utan din vetskap kan ditt barn utsättas i sitt egna hem på sitt egna rum. Platsen där hon borde känna sig som allra mest trygg. Gromaren utger sig oftast för att vara någon annan och använder sig av falska namn och profilbilder. Oftast sker de första kontakterna i chatt-rum eller liknande sociala forum där barnet ofta luras att tro att de chattar med någon som är kompis med någon de känner. Därefter uppmuntrar gromaren att konversationen skall flyttas till en mer personlig plats och ofta med en webbkamera. Gromaren kan agera ostört och få tillgång till privat information såsom, adress, telefonnummer samt info om vänner och familj. Själva gromningsprocessen går ut på att bygga en relation och skapa ett förtroende genom att ofta låtsas att ha liknande intressen. Till en början är kontakten positiv och uppmuntrande med en subtil manipulation. Senare övergår konversationen till att bli mer hotfull, om du inte gör det här för mig kommer jag att visa dessa bilder eller videos för dina föräldrar, vänner eller hela skolan.

Inte ofta känner den som blivit utsatt skuld och skam och berättar därför inte för någon i sin omgivning om det som inträffat, många tänker att de ”får skylla sig själva” som satt sig i den här situationen.

Berätta för din dotter om gromning

Intressera dig för ditt barns nätvanor, vilka appar använder hon och hur använder hon dem. Vilka är hon i kontakt med dagligen. Hur ofta ställer vi inte frågan, ”hur var det i skolan idag?” Komplettera gärna med frågan ”hur var det på nätet idag?” 

Berätta för henne vad gromning är och hur det går till. Poängtera att det aldrig är barnets fel att ha blivit utsatt för gromning.

Titta gärna på denna film tillsammans med din dotter. Stiftelsen Aktiv skola har publicerat en informativ film om gromning ”Jag tror jag är lite kär i dig” . Filmen är baserad på verkliga händelser. 

Om du misstänker att din dotter har blivit utsatt men inte vill öppna upp och prata om det, uppmuntra att hon pratar med en nära väninna och låt henne veta att du finns där när hon är redo att berätta. Om din dotter har tvingats utföra sexuella handlingar kan det kännas extra svårt att berätta det för dig som förälder. När hon väl anförtror sig är det viktigt att behålla lugnet och erbjuda stöd – även hur upprörd du än blir av det du får höra. Svårt men oerhört viktigt.

Läs även:

Så får du bort bilder och videos från nätet

Bildkälla: Stiftelsen Aktiv Skola

Den här webbplatsen använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen. Godkänd genom att klicka på 'Acceptera' knappen.