fbpx

Facebooks support är obefintlig när den väl behövs

Har du också försökt att kommunicera med Niq, Danielle, Clarisa, Darryl eller Jo och fått standardsvar i retur? ”I normala fall tar ett supportärende som längst 48 timmar att hantera men då detta ärende är komplext är det oklart när du kan få respons ifrån oss. Det vore fint om du i mellantiden notifierar oss om du ser något misstänkt.” Känns det igen?


Varför blir vi hackade?

Det finns flera skäl till att hackarna ger sig på våra sociala mediakonton, oftast handlar det ju om att förskansa sig pengar från dig eller dina vänner. Använder du samma lösenord på andra plattformar eller mejlkonton kan de komma åt känslig information såsom kontonummer och mejladresser till vänner som i sin tur kan bli nya utpressnings offer.


FACEBOOK vs META

Meta heter företaget som bl.a. äger och tillhandahåller plattformarna Facebook, Instagram, Thread, WhatsApp m.m

I mitt fall hackades både min företagssite och privata konto. Företagskontot femaleSafeShoppen hackades med syfte att låta mig bekosta bedragarnas annonser. Det hände vid två olika tillfällen, första gången var det ett kinesiskt företag som sålde ergonomiska kuddar, andra gången var det ett annat kinesiskt företag som sålde handdammsugare. Hackarna kopierade en av mina pågående annonser, bytte innehåll och publicerade. Annonserna låg dolda för mig och uppdagades när budgeten började förbrukas i en rasande fart, den sista annonsen hade en livstidsbudget på 500 000 kr. Lyckligtvis hade jag en övrenivå när det gällande fakturering per månad. Jag skickade fakturorna på kostnaden för bedrägeriannonserna i retur till Facebook, bad dem kreditera dem, då jag vägrade betala för bedrägeriet. Naturligtvis möttes även detta högprioriterade mejl med tystnad.

Facebook statistik

Vem är det jag kommunicerar med egentligen?

Har förstått av andras erfarenheter att det är väldigt svårt att få någon respons ifrån Facebooks support även gällande företagskonton. Det borde ju rimligtvis ligga i Facebooks intresse att hjälpa sina kunder speciellt när de har haft säkerhetsintrång. Har funderat på om det verkligen är Facebook supporten jag kommunicerar med eller är det hackarna själva. Kan det vara så att Facebook också har blivit hackade med AI teknik? Har tekniken sprungit ifatt och förbi Facebook?

Några tecken på att din profil/sida blivit kapad:

 • Din e-postadress eller ditt lösenord har ändrats.
 • Ditt namn / företagsnamnet har ändrats.
 • Språkval och visningsland har ändrats.
 • Vänförfrågningar har skickats till personer du inte känner.
 • Meddelanden/inlägg som du in har skrivit har skickats/postats.
 • Du får besked ifrån Facebook på ansökan om utökad faktureringsgräns, en ansökan som du inte skickat in.

Följ detta och kanske, men bara kanske, slipper du bli hackad

 • Skapa ett starkt och unikt lösenord som inte används i någon annanstans.
 • Dela aldrig dina inloggningsuppgifter med någon annan.
 • Bedragarna skapar ofta webbplatser som ser ut som Facebook, där de ber dig logga in.
 • Kolla alltid webbplatsens webbadress innan du skriver in dina. inloggningsuppgifter, för säkerhetsskull skriv in www.facebook.com i din webbläsare.
 • Vidarebefordra inte meddelanden från Meta då de kan innehålla känslig information.
 • Delar du dator med någon annan se till att alltid logga ut ur Facebook när du lämnar datorn.
 • Acceptera inte vänförfrågningar från vänner som du inte känner.
 • Klicka aldrig på misstänkta länkar även om de kommer från en vän eller ett företag du känner till.
 • Facebook/Meta ber aldrig om ditt lösenord i ett e-post meddelande.
 • Ändra i inställningarna så att du mottar aviseringar om okända inloggningar.
 • Lägg till tvåfaktorsautentisering

Tänk om de trots allt hör av sig från supporten

Om Facebook skulle bestämma sig för att höra av sig till mig angående något av alla mina 15 mejl till dem, hur skall jag bemöta dem då? Jag tror jag skall svara, ”I normala fall tar ett supportärende som längst 48 timmar att hantera men då detta ärende är komplext är det oklart när du kan få respons ifrån oss.”

Stay Safe där ute i cybervärlden!

Relaterade artiklar:

Den här webbplatsen använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen. Godkänd genom att klicka på 'Acceptera' knappen.