fbpx

Våldets normaliseringsprocess

När du är upp över öronen förälskad i en man som intensivt uppvaktar med bekräftelse och kärlek, då kan det vara svårt att se varningssignalerna som sakta smyger sig på. Män som har behov av makt och dominans i ett förhållande startar ofta en relation med att fullkomligt kärleksbomba sin partner. Senare när ett förtroende har byggts upp och förälskelsen har utvecklats till kärlek börjar mannen att successivt att bryta ned kvinnans självförtroende.


Gentlemannen förvandlas sakta men säkert till en skitstövel

Mannen börjar ge negativa kommentarer om kvinnans klädsel, matlagning, vänner och familj. Han kräver att få full insyn i det mest privata, kräver att få lösenord till dator och mobil och kontrollerar vem kvinnan pratar med. Kommentarer blir allt grövre över tid, du är; en hora, ointelligent, sjuk i huvudet, fitta, ful, tjock… uppfinningsrikedomen är stor när det gäller att komma på sätt att såra och förnedra sin partner.

Det kommer att bli bättre…eller inte

Efter att ha läst ovanstående så tänker du säkert, varför stå ut med det – det är väl bara att vända på klacken och gå? Men många kvinnor har svårt att se klart vad som sker. Oftast växlar mannen mellan iskyla och himlastormande kärlek. Gentemot andra så visar sig mannen från sin allra bästa sida, han charmar de flesta och uppfattas generellt som en varm, omtänksam och intelligent person. Kvinnan vacklar när det gäller sina egna känslor och har lätt för att bortrationalisera och hitta förklaringar till mannens oberäkneliga beteende då önskan är att allt skall vara som i början av förhållandet.

Tomma löften

Det första slaget kommer oftast när förhållandet pågått ett tag. Kvinnan möts av löften om bot och bättring och väljer ofta att tro på mannen. Den fysiska misshandeln är bara en förlängning av den psykiska misshandeln som kvinna fått utstå under en tid. Inte sällan får kvinnan även utstå sexuellt våld där mannen tvingar till sig sex på sina villkor eller att kvinnan känner att hon måste ge honom sex för att undvika mannens ilska eller misshandel.

Normaliseringsprocessen

Normaliseringsprocessen definierar vad det är som gör att en person har svårt för att bryta upp ur relationer där våld förekommer. Det som tidigare varit onormalt som våld, förnedring och känslomässig berg- och dalbana blir närmast en självklarhet, normaliserat. Varje utsatt kvinna hittar sina strategier för att överleva våldet och behålla sin värdighet. Våldsbenägna män vill ha kontroll och makt över sin kvinna men i övrigt kan de ha ett väl fungerande socialt liv med vänner och arbetskollegor och ofta är det få i umgängeskretsen som misstänker att de utsätter sin partner för våld.

Se gärna Polisens film ”Johan och Eva – om normaliseringsprocessen och våld i nära relationer”

 

Källa: Unizonjourer
           Polisen

Den här webbplatsen använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen. Godkänd genom att klicka på 'Acceptera' knappen.