fbpx

SOS

SÅ ANMÄLER DU SEXUALBROTT

Har du utsatts för våldtäkt eller andra sexuella övergrepp bör du kontakta polisen så snart som möjligt.

Polisanmäl brottet via telefon 114 14 eller genom att besöka en polisstation. Är det akut eller ett pågående brott – ring 112.

Spår som kan bli viktiga bevis i en rättegång kan finnas kvar i några dygn efter det inträffade, ibland längre.

Tänk på att:

Det är viktigt att säkra de spår som kan finnas. Det innebär att ta tillvara kläder, lakan och exempelvis hårstrån för att hitta DNA eller andra spår som kan användas som bevis vid en rättegång.

  • Om du kontaktar polisen direkt efter händelsen hjälper de dig med spårsäkring och ser till att du får läkarundersökning.
  • Om du inte vill göra någon anmälan är det ändå viktigt att göra en läkarundersökning och spara eventuella andra bevis om du ändrar dig senare.
  • Undersök dig så snart som möjligt på en akutmottagning, gynekologisk mottagning eller vid någon av de specialiserade mottagningar för våldtäktsoffer som finns på vissa orter.
  • Sjukvårdspersonal tar olika prover som kan vara viktiga bevis i en rättegång. Eventuella skador dokumenteras och fotograferas.

Ytterligare hjälp & stöd

Ideella organisationer med jourer för brottsutsatta finns på de flesta orter i landet.
Du hittar dem via Brottsofferjouren (116 006) eller Kvinnofridslinjen (020-50 50 50).

Källa: Polisen.

Den här webbplatsen använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen. Godkänd genom att klicka på 'Acceptera' knappen.