fbpx

Börjar våldtäktskulturen i skolan?

Läste Aftonbladets debatt artikel ” Våldtäktskulturen börjar i barnens skolor” av Hanna Aro. Som förälder känner jag igen mig i hur språkbruket har förändrats i våra skolor. Min erfarenhet är att tidigare diskussioner på skolan om det är okej att svära och använda ”fulfingret” har bytts ut mot sexistiska uttryck som ex. ”din jävla hora” och ”fuck you” med beskrivande gester i tillägg. Ingen trygg och utvecklande miljö.

Inte undra på att fokus tas ifrån skolarbetet och säkerligen ännu ett skäl till att studieresultaten har dalat de senaste åren. Här måste vi vuxna föregå med gott exempel – visa våra barn vad som är okej och inte när vi kommunicerar med varandra. Inte alltid lätt då vi vuxna kan ha helt olika referensramar för vad som är respektfullt och acceptabelt.

Ett dilemma som jag själv har erfarenhet av är när språkbruket på skolan har diskuterats, är att föräldrar som inte har svenska som modersmål inte alltid förstår vad deras barn säger och har ingen vetskap om hur de uttrycker sig på ett språk som de själva inte behärskar.

Att lågstadie flickor skall behöva lära sig att försvara sig är sorgligt men jag tror dessvärre ett faktum idag.

Läs gärna hela artikeln

Foto. GETTY

Den här webbplatsen använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen. Godkänd genom att klicka på 'Acceptera' knappen.