fbpx

Alla tjejer borde gå en självförsvarskurs

Igår deltog jag i en självförsvarskurs som arrangerades av Självförsvarsskolan. Jag tillsammans med ett 40-tal tjejer fick under en heldag lära oss att praktisera försvar samt vad lagen säger om att försvara sig om man blir attackerad. En tuff men lärorik dag.

Varför deltagarna hade anmält sig till kursen skilde sig åt, några deltagare hade dessvärre erfarenhet av överfall och ville säkerställa att om de skulle hamna i en liknande situation igen, skulle de kunna försvara sig på ett bättre sätt. Jag tillhörde kategorin utan erfarenhet men som ville lära mig i förebyggande syfte.

Åldersspannet på deltagarna var från 15 till ca 65, flera mödrar var där med sina döttrar. Enligt Självförsvarsskolan har dom inga problem att fylla kurserna som är specifikt för kvinnor, behovet är stort.

Jag fick veta att 70% av överfallna kvinnor inte gör något motstånd överhuvudtaget de får en s.k. frysreaktion och blir paralyserade. Det var en överraskande siffra för mig. Det är svårt att föreställa sig hur man kommer att reagera vid ett verkligt överfall. Jag hoppas att jag genom att ha fått lära och öva mig i olika tekniker kommer att göra motstånd och skrika. Förhoppningsvis så skräms en förövare av mina skrik och i min egna kropp kommer adrenalin att frigöras vilket kommer att göra mig mer uppmärksam och starkare än vanligt.

Lämnade kursen med lite små blessyrer såsom ömma handleder och lite blåmärken men samtidigt så nöjd över allt jag lärt mig. En informationsrik och nyttig kurs med professionella instruktörer om guidade oss igenom kursen på ett pedagogiskt sätt.

Jag kommer att förmedla allt jag har lärt mig under kursen till er läsare successivt framöver.

Den här webbplatsen använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen. Godkänd genom att klicka på 'Acceptera' knappen.