fbpx

#sistaslaget – Varje kvinna har en berättelse

Har läst artiklarna i serien #sistaslaget, publicerade av Allas. Gripande berättelser från offren som alla har blivit misshandlade fysiskt och psykiskt av någon som de älskar. Vilket oerhört svek att bli behandlad så av den man kanske litar på mest i hela världen. Statistiken säger att tyvärr att dessa svek är vanliga, under 2018 anmäldes 28 691 misshandelsfall mot kvinnor – i ungefär hälften av fallen var förövaren i en nära relation med offret, enligt siffror från Brottsförebyggande rådet (Brå). 20-25 procent beräknas anmäla brotten. Risken är stor att det rör sig om ett stort mörkertal.

Det är inte bara misshandelsfallen som ökar utan även det dödliga våldet. År 2018 var ett rekordår med 33 dödsfall varav 22 var dödligt våld i en parrelation vilket motsvarar 67%. Oklart om ökningen beror på en verklig ökning eller om kvinnor är mer benägna att anmäla idag än tidigare.

Stockholmspolisens initiativ Gryning – en nollvision mot dödligt våld mot kvinnor.

”Liv ska räddas, trygghet ska öka, våld ska minska och gärningsmän ska låsas in. Den bärande idén bakom initiativet är att skapa ett ramverk och stöd för linjeverksamheten” säger Ulf Johansson, regionspolischef i Stockholm”

I artikelserien #sistaslaget får du dels möta misshandlade kvinnor och anhöriga till dödade kvinnor, alla med starka berättelser och hur händelserna har förändrat hela deras liv. Läs gärna hela artikelserien och du hittar även information om vart du kan vända dig om du är utsatt.

Till artikelserien #sistaslaget

Den här webbplatsen använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen. Godkänd genom att klicka på 'Acceptera' knappen.