Visst är det fantastiskt hur enkelt det är att träffa någon ny, bara att skaffa sig en profil på en av dagens dejtingsajter och efter några knapptryck kan dejtandet börja. Men som alltid, ny teknik innebär också nya möjligheter för bedrägeri. Catfishing är en allt vanligare bedrägeriform där någon antar en ny identitet för att inleda en relation på nätet. Vissa bedragare söker romantik och andra gör det för att utnyttja människor och manipulera dem för att förskansa sig pengar eller tjänster. Sol-och-vårande är en typ av catfishing där man försöker få en person att bli kär för att senare lura den på pengar.
För det mesta så agerar catfishers i lite mer dunkla vrår på internet, men kan också dyka upp på helt pålitliga webbplatser, som på dejtingsajter eller sociala medier.
Är du osäker på om din nätflört är en bedragare – var uppmärksam på det här:
#1: Inga vänner eller följare
Om du träffar någon på en dejtingsajt eller på sociala medier, bläddra direkt till deras profil. De flesta bedragarna har falska profiler som är utformade för att se riktiga ut.
Kolla deras vänlista, har personen färre än tio vänner är det en indikation på att profilen bara är en fasad.
Kolla också när profilen är skapad. Skapades den bara några dagar innan ni träffades borde du förmodligen vara allvarligt misstänksam mot hans motiv.
Idag har de flesta av oss konton på olika sociala media, och de flesta med mer än några få följare och vänner.
#2: Undviker personliga möten och Skype-sessioner
Om du har chattat med någon speciell på nätet ett tag är det naturligt att du så småningom skulle vilja träffas personligen, eller åtminstone ses via videochatt.
Om din dejt undviker att ses, så är det ett tecken på att han inte är den han utger sig för att vara. Kanske avbokas mötet i sista minuten på grund av en nödsituation t ex, att han måste jobba över eller att han har problem med internetanslutningen.
#3: Hans profilbild är för bra för att vara för sann
Du kan knappt tro att det är sant när den här superhunken visar intresse för dig. Om du har känslan av det är för bra för att vara sant då är det med stor sannolikhet så.
Om din nätflört är ovanligt vacker och stilig, är det möjligt att den verkliga personen bakom kontot stulit bilder från en webbplats för ex. modeller eller kroppsbyggande.
Var också misstänksam mot extremt professionella foton som ser ut som glamourbilder, vanligast är att ett foto tagits av en vän med mobilen, inte ett professionellt porträtt komplett med airbrushing.
Om du vill spåra var bilden används någonstans på internet så kan du göra bildsök på google. Gå in på https://images.google.se/
Ladda upp eller dra bilden till sökrutan.
Sökresultatet kommer att visa var bilden har använts.
#4: Han hävdar att ni är grannar
En vanlig taktik är att hävda att ni är grannar eller ”jag tror att vi gick på gymnasiet tillsammans i X-stad” det är inte ovanligt att svara då du tror att det är en gammal bekant. Kanske upptäcker du snabbt att han inte har någon aning om grannskapet eller att ni inte har några vänner eller bekanta gemensamt. Catfishern använder sig ofta av en geografisk förbindelse för att du skall känna dig bekväm med dem.
Det är enkelt att se om det finns en Peter Andersson i Lidköping med samma ålder som personen som nätflörten uppgett. Fråga lite försiktig om detaljer som om han har syskon eller föräldrar. Då kan du enklare ”stalka” personen via google.
#5: Relationen blir snabbt seriös
Kanske har ni träffats via en dejting sajt och flörtandet har tagits till en ny och allvarligare nivå, alldeles för snabbt. Ni har inte ens hunnit med att träffas personligen innan din flört överöser dig med passionerade kärleksbrev med oändliga kärleksförklaringar. Uppmärksamheten kan kännas bra men människor som säger ”Jag älskar dig” efter två veckors chattande bör du inte lita på.
Vanligt i en sådan här situation är att catfishern försöker skapa ett romantiskt band så snabbt som möjligt för att sedan kunna manipulera dig att ge dem pengar eller andra fördelar.
#6: Han verkar alltid behöva din hjälp
Om du chattar med någon online, var mycket försiktig när du får en förfrågan om att låna ut pengar. Det är en sak att låna ut kontanter till en nära vän, men något helt annat att skicka pengar till någon du just träffat.
En cathfisher har alltid en massa problem ”Min bil har gått sönder”, ”Jag har inte råd med min interneträkning och då kan jag inte prata med dig”, ”Jag har en livshotande sjukdom”
Genom att använda sig av ”tycksyndom” kortet spelar catfishern på din empati och välvilja för att slutligen få dig att skänka pengar eller dyra presenter.
#7: Hans berättelser verkar långsökta eller vaga
Lyssna och läs kritiskt av vad han förmedlar. Se upp för överdrivna beskrivningar såsom ”Jag är jaktpilot och läkare som räddar valpar och jag är också fantastiskt rik.. eller om det är väldig vaga ”Jag gillar bara att festa och ha kul och ha det bra med vänner”
Om din online flört verkar leva ett extremt ovanligt liv kanske du vill grilla honom lite och se om han berättar en sammanhängande historia eller blir undvikande.
Vad ska man göra?
Om du misstänker att du har träffat på en catfisher, gör lite bakgrundskontroller för att bekräfta dina misstankar.
När du har bekräftat att din nätflört är en catfisher, sätt stopp för all kommunikation. Låt honom inte få chansen att försöka charma dig tillbaka. Spara meddelanden som visar på att han är en bluff. Rapportera hans dålig beteende på dejtingsajter eller sociala medier, gör ditt bästa för förhindra att han kan fortsätta med sitt bedrägeri.
Spendera inte tid på en person som kanske inte ens existerar i verkligheten. Använd gärna de här tipsen för att spara tid och för att värna om ditt hjärta ❤️ . Dela gärna vidare tipsen till dina vänner.
Relaterade artiklar: