Våld är något som vi alla hoppas att vi slipper utsättas för, ändå är det en stor del av oss som drabbas någon gång i livet av en eller en kombination av flera olika våldsformer. Våld i nära relationer drabbar både kvinnor och män, men kvinnor drabbas oftare av upprepat och mer allvarligt våld. Det fysiska våldet är den mest uppenbara formen men det finns också andra sorters våld som kan vara av mer dold karaktär såsom, psykiskt, sexuellt, digitalt, materiellt och ekonomiskt.
Fysiskt
Fysiskt våld kallas ofta ”misshandel” och är när någon gör något mot din kropp som gör ont eller får dig att känna obehag. Du kan få skador och blåmärken på kroppen. Att använda fysiskt våld är aldrig någonsin okej, oavsett vad som har hänt innan.
Det fysiska våldet är tyvärr oftast välplanerat och det sker för det mesta i hemmet, där ingen utomstående kan se eller höra. Vanligt är att våldet riktas mot ställen på kroppen där skadorna inte syns eller är lätta att dölja.
Exempel på fysiskt våld:
- Ta hårt i dig, klämma, klösa, nypa, eller riva dig.
- Putta eller trampa på dig.
- Slå eller sparka dig.
- Dra i ditt hår eller dina kläder.
- Hålla en kniv eller annat vapen mot dig.
- Kasta något på dig.
- Ta stryptag.
- Ta tag om ditt ansikte och tvinga dig att möta blicken.
- Hålla fast dig med sin kroppstyngd så att du inte kan röra dig.
- Gömma rullstol, kryckor, mediciner eller andra hjälpmedel som du kanske behöver för att röra dig och må bra.
Psykiskt
Psykiskt våld handlar om när någon skrämmer, skadar eller kränker dig på ett icke fysiskt sätt.
Exempel på psykiskt våld:
Hot
Hot är när din partner säger att hen kommer att skada dig eller sig själv om du inte gör som hen säger. Hot används för att pressa dig att göra saker du inte vill. Vanliga hot är att säga att man ska sprida sexuella och privata bilder eller att man kommer ta livet av sig om relationen tar slut. Hot kan också riktas mot någon eller något som betyder mycket för dig till exempel en vän, familjemedlem eller ett husdjur. Den som hotar gör det för att kontrollera och skrämma dig. En vanlig strategi för den som blir hotad är att anpassa sig för att skydda sig själv och sina nära och kära. Väljer du den strategin leder det ofta till att ditt liv begränsas mer och mer. Om din partner utsätter dig för hot kan du behöva hjälp att ta dig ur situationen.
Kontroll
Vill din partner ha koll på allt du gör? Kollar hen din telefon, dina mejl och sociala medier? Känns det som att hen ser dina vänner som ett hot mot ert förhållande och vill distansera dig ifrån dem? Vill hen styra vad du använder för kläder eller vad du gör på fritiden? Allt det här är kontrollerande beteenden och om det får fortgå kan det till slut leda till att hen förbjuder vissa saker i ditt liv. För att undvika misstänksamheten, anklagelserna och svartsjukan kan du isolera dig från vänner och familj. Det är aldrig okej när din partner försöker begränsa din tillvaro och ditt umgänge.
Manipulation och kränkningar
Det är vanligt att den som utövar psykiskt våld säger nedsättande och kränkande kommentarer. Det kan vara när ni är själva men även när andra hör, till exempel att du är ful, värdelös eller något annat sårande. Det är också vanligt med förminskande kommentarer, till exempel att du är känslig, barnslig och att du överreagerar. Om det uppstår bråk er emellan så skyller hen allt på dig och kräver att du skall be om ursäkt. Att höra sådant här från sin partner kan skapa känslor av osäkerhet och skam. Den som får sin partner att må så här dåligt har inte förmåga att älska, denna behandling är motsatsen till kärlek och respekt.
Sexuellt
Sexuellt våld kan vara allt från tafsningar och kränkningar till våldtäkt och sexuell tortyr. Det är när någon gör eller säger något sexuellt riktat mot dig mot din vilja till exempel att tvinga dig till sex eller att ha sex med andra personer, genomföra olika typer av sex, tvingas se pornografi och genomföra liknande handlingar. Det kan finnas en osäkerhet kring när en sexuell aktivitet övergår till sexuellt våld. Gränsen är individuell och handlar om din egen upplevelse om vad som känns okej. Om din partner utsätter dig för sexuella handlingar utan att bry dig om ifall du är med på det eller inte, då är det ett övergrepp och sexuellt våld.
Reaktionerna på sexuellt våld kan te sig väldigt olika, en del upplever att de hamnar i ett stadie av ”frozen fright”, alltså stänger av eller kopplar bort sig själv under övergreppet. Om man löpande blir utsatt kan en strategi vara att ”få det överstökat” då man vet att det kommer att hända förr eller senare ändå och för att slippa gå och vara rädd för när det skall hända kan man åtminstone ta kontroll när det händer.
Exempel på sexuellt våld:
- Röra dig med sina läppar, fingrar eller sitt kön, trots att du säger eller på annat sätt visar att det inte känns bra för dig.
- Få dig att nudda hen med dina läppar, fingrar eller ditt kön, trots att du säger eller visar att det inte känns bra för dig.
- Göra något sexuellt mot dig när du är full, drogpåverkad eller sover.
- Utsätta dig för risker genom att vägra kondom eller annat skydd mot sexuellt överförbara sjukdomar eller graviditet, kanske till och med lura dig att ni är skyddade.
- Ta sexuella eller intima foton eller filmer på dig utan att du är hundra procent med på det.
- Sprida eller visa en sexuell eller intim bild eller film på dig till vänner, okända personer eller lägga upp dem på en porrsida. Även om du tog bilden eller filmen frivilligt från början.
- Pressa dig att titta på porr fast du inte vill.
- När du känner dig tvungen att “ställa upp” på sex för att till exempel lugna en aggressiv och hotfull eller våldsam person. Det kan också handla om att någon tjatar, det som brukar kallas “tjatsex”.
Digitalt
Med digitalt våld menar vi när din partner övervakar, trakasserar eller kontrollerar dig, till exempel med hjälp av mobilen eller i sociala medier.
Exempel på digitalt våld:
- Smygläsa dina meddelanden eller mejl.
- Ta reda på dina lösenord, eller att kräva att få lösenorden som ett bevis på din kärlek/ärlighet.
- Logga in på dina konton till mejl, sociala medier och annat.
- Bestämma vem du får bli vän med eller följa i sociala medier eller vem du ska ta bort/blocka.
- Skriva och posta saker från dina konton eller din mobil utan lov, till exempel låtsas att vara du.
- Sprida en privat/sexuell bild eller film på dig, till vänner, okända personer eller på en porrsida.
- Sprida rykten eller privat information om dig digitalt.
- Din partner laddar ned en app. på din mobil som gör att hen kan ha koll på var du är.
- Hålla koll på dig genom att hela tiden kolla vad du gör i sociala medier.
- Skicka hot eller kränkande meddelanden till dig.
- Fortsätta att skicka sms och andra meddelanden trots att du bett hen sluta.
- Skicka överdrivet många sms och meddelanden till dig kan vara ett sätt att kontrollera dig.
- Känner du dig tvungen att hela tiden avbryta det du gör för att svara? Är du rädd för att bli straffad eller skuldbelagd om du inte svarar omgående? Känner du dig stressad och begränsad över att hela tiden hålla koll på telefonen för att kunna svara snabbt? I så fall kan messandet vara en form av digitalt våld.
Materiellt
Materiellt våld kan handla om att ha sönder saker som din partner vet är viktiga för dig för att göra dig illa och såra dig. Det kan också handla om att ha sönder saker i syfte att skrämma dig, till exempel möbler, dörrar eller fönster eller personliga tillhörigheter så som kläder, smycken eller mobiltelefoner.
Ekonomiskt
Ekonomiskt våld handlar om att din partner sätter dig i en ekonomisk beroendeställning. Att inte själv ha tillgång till pengar minskar ens handlingsutrymme drastiskt. Det kan också vara så att partnern lånar pengar i ditt namn och inte betalar tillbaka så att du får betalningsanmärkning och på så sätt blir möjligheten att flytta till egen lägenhet obefintlig.
Läs andra relaterade artiklar:
Källor:
Socialstyrelsen
Unga Relationer
Kvinnojouren Ellinor