Allt fler äldre kvinnor utsätts för olika sorters bedrägeri. Själv träffade jag Vera, en 75-årig ensamstående kvinna som blivit kontaktad per telefon av en sotare. Vera kände inte igen företaget och sa att hon sedan många år använde en lokal sotare och att hon tänkte fortsätta med det. Sotaren krävde att få komma på hembesök för att göra en brandinspektion och att det var något som behövde göras omgående. Vera tackade nej och la på luren. Vera kontaktade därefter sin lokala sotare och de bekräftade att de hade fått ett flertal samtal ifrån flera äldre kvinnor som blivit kontaktade av samma företag.
Att ringa kvinnor och vilja sälja en vara eller tjänst är ett vanligt förekommande när det gäller telefon bedrägerier. Att försöka lura till sig kontonummer och koder är också vanligt eller att du luras logga in på ditt bankkonto och bedragaren tömmer bankkonto. Tillvägagångssätten är många och uppfinningsrika, ett exempel är att bedragaren uppger att de ringer från banken för att informera dig om att någon har försökt kapa ditt konto. Ett annat exempel är att de ringer för att du har mottagit en stor summa pengar (ofta i Bitcoin) och bedragaren behöver konto uppgifterna för att kunna föra över pengarna till ditt konto.
”Att lämna ut kortuppgifter och pinkoder är som att lämna ut dörrnyckeln till din bostad. För ett säkert och tryggt hem, lämna inte ut dörrnyckeln.” Birgitta Jonsson, utsatt för telefonbedrägeri.
Så här kan du skydda dig mot falska telefonsamtal:
-
- Lämna aldrig ut kort uppgifter, koder eller andra känsliga och personliga uppgifter till någon.
- Använd aldrig din bankdosa eller bank-id på uppmaning av någon som kontaktar dig. Riktiga banker och kreditinstitut ringer aldrig upp sina kunder ber om kontonummer och koder.
- Har du ingen nummerpresentatör till din telefon skaffa gärna en. Var kritisk om någon utger sig för att vara en släkting eller avlägsen bekant som vill låna pengar.
- Känner du inte den som ringer oavsett om personen säger sig vara en släkting eller är från en bank, be att få ringa tillbaka på ett nummer som du själv tar reda på.
- Även om den som ringer har personliga uppgifter om dig, lita inte på dem. Det är lätt att hitta offentlig information på nätet.
- Om du drabbas av eller misstänker bedrägeri, kontakta din bank omgående. Polisanmäl alltid och ta hjälp och stöd av människor i din närhet.
Vem är då bedragaren?
Bedragaren kan vara en enskild person men det är också allt vanligare att de tillhör en organiserad liga. Pengarna går till kriminell verksamhet, där man återinvesterar stulna medel i narkotika och vapen.
Försök inte lura mig
Polisen har i samarbete med UR Samtiden spelat in en serie samtal baserade på utbildningen ”Försök inte lura mig”. Där möter du brottsoffer som delar med sig av sina erfarenheter av romans- och investeringsbedrägerier, bedrägerier i hemmet och telefonbedrägerier. Syftet är att stärka äldres förmåga att stå emot bedrägeribrott och minska känslan av skam för den som drabbats. Serien består av 3 sevärda avsnitt.
Källa: Polisen
Relaterade artiklar: