fbpx

Romansbedrägeri under lupp!

Det är oklart hur många kvinnor som inser att de har blivit romansbedragna varje månad. 100 st av dessa väljer att polisanmäla men många väljer att inte gå vidare med en anmälan, oftast på grund av skammen av att inte bara ha blivit lurad på pengar men också på kärlek. Romansbedrägeri är det värsta bedrägeriet då bedragarna utnyttjar känslor och medmänsklighet.

Vem är denna blåögda kvinna som blir lurad och duperad på detta vis? I stort vem som helst kan luras, bedragarna är skickliga manipulatörer och oftast startas bedrägeriet med en omfattande uppvaktning av kvinna s.k. love bombing. Det är lätt att falla för kärleksförklaringar, smicker samt målande beskrivningar om en gemensam och lyxig framtid tillsammans. Först när förtroende har skapats kan bedragaren börja testa gränserna och börja be om pengar till den ena nödsituationen efter den andra.

Romansbedrägeri är en hel industri

Bedragarna har olika metoder men den bedrägeri formen som växer allra snabbast är de bedrägerierna som sker digitalt, oftast de via en dejtingsite. Inte ont anande registrerar en kvinna sig på en dejtingsite med förhoppningen att hitta kärleken. En konversation startas och kvinna är övertygad om att hon pratar med personen på bilden men det blir mer och mer vanligt att det döljer sig ett helt callcenter bakom profilen som i tillägg hanterar en mängd andra profiler på samma site. 

 Om romansbedrägeri:
Vad är det?  
Att inleda en kärleksrelation med någon för att lura personen på pengar är brottsligt och kallas romansbedrägeri. är det?

Hur vanligt
Det polisanmäls 100 st romansbedrägerier per månad i Sverige. Det finns ett stort mörkertal, eftersom det är en skam att ha blivit lurad ekonomiskt och känslomässigt.

Snitt summa per offer:
465 000 kr

 

I Afrika och mer specifikt Ghana har en hel industri etablerats med callcenters som har specialiserat sig på romansbedrägerier. Ghana är ett fattigt land och i Afrika har man generellt ett synsätt att bedra västvärlden bara är en sorts payback för slaveriet de fick utstå. Romansbedrägeri brotten är ofta svåra att utreda då förövare befinner sig i ett land och de bedragna i ett annat, då blir det en internationell brottsutredning som tar tid och är omständlig.

Martin Melins foton återfinns i mer än 2000 profiler

En kändisprofil som har blivit utsatt för att fått sina privata bilder stulna är före detta polisen och numera politikern Martin Melin. Hans bilder finns i mer än 2000 dejting profiler runtom i Europa. Martin postar ofta vardagliga bilder på sig och sin familj där de utför olika aktiviteter vilket är attraktivt för bedragarna. Många av bilderna är retuscherade till en yngre eller äldre version av Martin. Själv säger Martin i Sveriges Radios miniserie om romansbedrägerier, att han till en början kontaktade Facebook, Instagram, Tik Tok och Tinder för att få dem att ta ned fejkprofilerna men tyvärr utan resultat. Varje vecka får han ca 50 meddelanden från kvinnor som antingen vill informera honom om fejkprofiler som de hittat eller så vill de ha tillbaka pengarna som de tror att de har betalat till honom.

Svårt att bryta en negativ cykel

I snitt blir kvinnorna av med 465 000 kr under bedrägeri perioden. Bedragarna lovar alltid betala tillbaka och kanske dessutom med rejäl ränta eller bonus. Naturligtvis sker inte det och sen när de vill låna ännu mera pengar så lovar de naturligtvis att betala tillbaka allt i ett svep om de bara får låna denna gång också. Det blir en ond cirkel för offret som hela tiden hoppas på att få tillbaka vad som lånats ut över tid.

Dejtingsiternas ansvar

Dejtingsiterna är ju den perfekta arenan för bedragarna, röster höjs nu om att de måste ta krafttag mot de bedrägerier deras siter möjliggör. Dejting APPs aktörer som Tinder, Meta och Match.com, har alla blivit kontaktade där de har fått uttala som om fejkprofilerna och bedrägerierna som möjliggörs på deras plattformar. Ingen av dem ville ställa upp på en intervju med Sveriges Radio men Match.com återkom efteråt och hänvisade till att de nu har verktyg för att hitta fejkprofiler. De kör också informationskampanjer och har hittills eliminerat 5 miljoner konton i processen.

Varningssignaler

Profilerna på dejtingsiterna är ofta proffsigt gjorda och det kan vara svårt att avgöra om det är en fejkprofil men det finns några tecken då du bör vara extra vaksam. Om personen utger sig för att vara militär, jobbar på oljerigg och endast pratar engelska. Blir det senare aktuellt att du skall överföra pengar och valutan skall vara i exempelvis bitcoin, då bör du agera vaksamt. Bitcoin används ofta för att pengarna inte skall kunna spåras.

Googla profilbilden om du är misstänksam

Fler och fler blir lurade och nya verktyg används för att underlätta bedrägeri processen såsom AI. Bedrägeriformen blir mer förfinad och drivs av att det finns pengar att tjäna. Om en profil får dig att bli misstänksam t.ex. att fotona ser ut som glamourbilder, vanligast är att foton tagits av en vän med mobilen, inte ett professionellt porträtt. Om du vill spåra var bilden används någonstans på internet så kan du göra ett bildsök på Google.

Gå in på https://images.google.se/

 

 

 

 

 

 

Ladda upp eller dra bilden till sökrutan.

 

 

 

 

 

 


Hur avslutar du om du är drabbad?

Bedrägerier är ett brott och du hittar mer information om vad lagen säger i brottsbalken 9 kap. Om bedrägeri och annan oredlighet. Så snart du inser att du har blivit lurad, bryt all kontakt, samla ihop all dokumentation som visar på transaktioner mellan dig och bedragaren samt vilket konto som har mottagit pengarna.

Stödförening på Facebook

Det finns stödgrupper för de drabbade bl.a. på Facebook, en av dem är föreningen Stoppa romansbedrägerier som har ca 550+ medlemmar. Sidan fungerar både som en stödfunktion men också som en informationscentral där information om bedragare delas.

Källa: Sveriges Radios miniserie om romansbedrägeri

Relaterade artiklar:

Den här webbplatsen använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen. Godkänd genom att klicka på 'Acceptera' knappen.