fbpx

Klubben

När det stormade rejält kring Jean-Claude och Svenska Akademin 2018, följde jag det i media med intresse och en viss förfäran. Kändes som om Akademin hade vissa mönster som kan liknas med en sekt.

I boken Klubben får man följa journalisten Matilda Gustavsson och hennes arbete med att kartlägga kvinnorna som hade blivit utsatta för övergrepp av Jean-Claude. Att det fick pågå under så lång tid och att så många kvinnor hann bli utsatta innan det blev officiellt är verkligen förskräckligt.

Många kvinnor hade kunnat slippa bli drabbade om inte tystnadskulturen fått råda. Kanske trodde både ledamöter och fru Katarina att ingen skulle våga anmäla. Att sen bagatellisera och hävda att kvinnorna var avundsjuka på fru Katarina är ju för omvärlden helt absurt men för “sektens” medlemmar ett försvar och en ursäkt för att slippa agera och ta ställning. Läsvärd med varning för ingående beskrivningar av våldtäkter.

Jag kan verkligen rekommendera denna bok.
Klubben
Författare: Matilda Gustavsson

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Den här webbplatsen använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen. Godkänd genom att klicka på 'Acceptera' knappen.